Banana bread cu ciocolată
Banana bread cu ciocolată sau chec cu banane şi ciocolată. Acesta nu este un chec conform reţetelor clasice cunoscute în România, dar este cea mai apropiată traducere a acestei prăjituri pe baza de banane coapte. O prăjitură uşor de preparat, versatilă, care se poate pregăti chiar şi fără un mixer.
Banana bread este o reţetă dezvoltată în Statele Unite la începutul secolului 20 de către gospodinele dornice să evite risipa bananelor mult prea coapte.
Această prăjitură a ajuns să fie în prezent apreciată inclusiv în multe din cafenelele, dar şi bucătăriile din România. În această variantă a checului cu banane sau banana bread, vom încorpora şi cacao şi ciocolată, pentru a obţine o prăjitură fragedă care va încânta pe toată lumea.
Ingrediente
- Banane 650 grame, bine coapte
- Unt 140 grame, topit
- Ulei 32 grame
- Zahăr brun 250 grame (sau zahăr alb)
- Ou întreg 180 grame (aprox. 3-4 ouă)
- Făină tip 550 sau 650 - 310 grame
- Pudră de cacao 32 grame
- Bicarbonat de sodiu 3 grame
- Un vârf de sare
- Ciocolată neagră 160 grame (100g topită, 60g netopită)
- Ciocolată lapte 80 grame (50g topită, 30g netopită)
- Nuci 60 grame, tocate grosier, opţional
Instrucţiuni
O tavă (31 cm x 11 cm x 8 cm, tapetată cu hârtie de copt)
1. Se macerează bananele cu o furculiţă.
2. Într-un castron adăugaţi bananele, untul topit, uleiul, zahărul, ouăle şi amestecaţi cu un tel sau mixer la viteză mică, pentru a păstra consistenţa bananelor macerate.
3. Cerneţi făina, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu, sarea şi, împreună cu ciocolata topită, adăugaţi-le peste masa lichidă. Amestecaţi cu telul sau mixerul.
4. Continuaţi cu ciocolata netopită şi, opţional, nuca. Se amestecă cât să fie încorporate.
5. Se toarnă în forma de copt. Cu un cuţit înmuiat în ulei sau unt topit, se trasează o linie pe mijloc. Astfel, vom controla locul unde se va desface checul în timpul coacerii.
6. Preîncălziţi cuptorul la 170 ℃ şi coaceţi cam 40 de minute, după care modificaţi la 190 ℃ şi mai coaceţi încă 15 minute sau până o scobitoare iese curată dacă testaţi în mijlocul checului.
7. Se lasă checul la răcit cam 20 de minute după care poate fi scos din formă. Se porţionează după ce s-a răcit complet.
Citiţi şi Plăcintă cu mere în stil american
Puteţi urmări creaţiile realizate de pastry chef Lia Vodarici şi pe Instagram la MALINA Cakes and Sweets