Plăcintă cu mere în stil american

Plăcintă cu mere în stil american (MALINA Cakes and Sweets / Instagram)
Lia Vodarici
22.10.2024

Prăjiturile cu mere le asociez cu atmosfera de toamnă, paleta armonioasă de culori în nuanţe de galben, roşu şi maro, mirosul îmbietor de scorţişoară, o cană cu ceai fierbinte, cartea preferată şi sunetul de ploaie măruntă.

Dacă vă permite timpul şi încă mai prindeţi o zi potrivită pentru un picnic printre frunzele căzute sau preferaţi să invitaţi prietenii în căldura propriului cămin, vă propun o plăcintă în stil american, garantat să impresioneze atât prin gust, cât şi prin aspect.

Ingrediente

Aluat fraged

- 360 grame făină tip 550 sau 650, cernută

- 1 lingură zahăr

- 1 vârf de sare

- 227 grame de unt rece nesărat, tăiat cubuleţe

- 1 gălbenuş de ou

- 60-90 ml apă cu gheaţă

Umplutură

- 500 grame mere verzi, decojite, fără miez şi tăiate felii (cam 1 cm)

- 500 grame mere roşii, decojite, fără miez şi tăiate felii (cam 1 cm)

- 2 linguri suc de lămâie (30 ml)

- 150 grame zahăr brun

- 60 grame făină tip 550 sau 650, cernută

- 15 grame amidon de porumb

- 1½ linguriţă de scorţişoară măcinată

- ¼ linguriţă de nucşoară măcinată

- ½ linguriţă de ghimbir măcinat

- 1 albuş bătut uşor 1 linguriţă lapte, pentru uns crusta

Instrucţiuni

Aluat fraged

1. În bolul unui robot de bucătărie (sau un mixer planetar dotat cu paletă) combinaţi făina, zahărul, untul şi sarea şi pulsaţi de câteva ori, până capătă o textură nisipoasă, sfărâmicioasă.

2. Adăugaţi gălbenuşul şi 3-4 linguri de apă cu gheaţă, una câte una, pentru a verifica consistenţa aluatului. Pulsaţi de câteva ori. Amestecul ar trebui să se formeze cu uşurinţă într-o bilă, dar să nu se simtă nici prea umed, nici prea uscat.

3. Transferaţi aluatul pe blat şi formaţi-l într-o minge. Tăiaţi mingea în 2/3 pentru bază şi 1/3 pentru crusta de deasupra. Aplatizaţi aluatul un pic cu sucitorul, între două foi de copt, pentru a vă uşura munca. Lăsaţi aluatul 30 de minute la rece, în frigider, împachetat.

4. După cele 30 de minute în frigider, întindeţi o bucată de aluat într-un cerc cam cu 1 cm mai mare decât diametrul plus adâncimea formei folosite. Cu ajutorul sucitorului, transferaţi aluatul în forma de copt, lăsând excesul de 1 cm să atârne peste margine. Se tapează uşor fie cu o bucăţică de aluat, fie cu buricul degetului, pentru a căpăta forma tăvii. Se păstrează la frigider până sunteţi gata cu umplutura.

5. Restul de aluat păstrat pentru crustă se întinde cât diametrul formei. Crestaţi fante în partea de mijloc a plăcintei pentru a crea orificii de ventilaţie pentru abur, dacă optaţi pentru o crustă simplă.

Opţional, puteţi crea o dantelă tipică, cum am ales eu. De asemenea, puteţi decupa diferite forme din aluat şi le puteţi colora folosind colorant alimentar şi un strop de băutură spirtoasă (¼ - ½ linguriţă) cu un procentaj ridicat de alcool, cum ar fi vodcă, gin etc. Culorile se vor păstra foarte bine în timpul coacerii. Se păstrează la frigider până sunteţi gata cu umplutura.

Plăcintă cu mere în stil american (MALINA Cakes and Sweets / Instagram)
Plăcintă cu mere în stil american (MALINA Cakes and Sweets / Instagram)

Umplutură de mere

1. Într-un castron mare, amestecaţi feliile de mere cu sucul de lămâie.

2. Separat, amestecaţi zahărul, făina, amidonul de porumb şi condimentele şi adăugaţi peste mere.

3. Se amestecă până când merele sunt bine acoperite.

Asamblare şi coacere

Dacă folosiţi o formă perforată, acoperiţi baza cu o folie de aluminiu pentru a evita scurgerea untului în cuptor.

1. Merele se pun peste aluatul întins în forma de tartă. Deşi pare o cantitate mare, ideal este să aveţi suficiente mere cât să se formeze un dom. După coacere şi răcire se vor lăsa foarte mult.

2. Acoperiţi merele cu a doua foaie de aluat.

3. Ungeţi crusta cu oul bătut şi presăraţi cu zahăr suplimentar, dacă doriţi.

4. Coaceţi timp de 20 de minute la 220 grade Celsius, cu convecţie.

5. Reduceţi căldura la 190 grade Celsius şi continuaţi coacerea aproximativ 50 de minute până la 1 oră, până când crusta devine maro auriu şi umplutura este uşor de străpuns cu o scobitoare. (Dacă crusta se rumeneşte prea repede în orice moment, acoperiţi uşor toată plăcinta sau marginile cu folie de aluminiu)

6. Lăsaţi să se răcească complet, aproximativ 4 ore, înainte să scoateţi din formă sau să porţionaţi plăcinta.

Puteţi urmări creaţiile realizate de pastry chef Lia Vodarici şi pe Instagram la MALINA Cakes and Sweets

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor