Ban Ki-moon convoacă summit de urgenţă privind schimbările climatice

Secretarul General al ONU Ban Ki-moon va convocă un summit fără precedent cu şefii de stat şi de guvern privind schimbările climatice, pentru a pregăti un acord de combatere a încălzirii globale şi pentru a evita ca Conferinţa internaţională privind schimbările climatice de anul viitor de la Paris în 2015 să nu devină un flop răsunător ca cel de la Copenhaga din 2009 (Conferinţa din acest an va avea loc la Varşovia în noiembrie şi promite a fi la fel de neconcludentă ca anterioarele patru).
Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon. (Spencer Platt / Getty Images)
Mioara Stoica
26.09.2013

Secretarul General al ONU Ban Ki-moon va convoca pentru anul viitor un summit fără precedent cu şefii de stat şi de guvern privind schimbările climatice, pentru a pregăti un acord de combatere a încălzirii globale şi pentru a evita ca în anul 2015, Conferinţa internaţională privind schimbările climatice care se va avea loc la Paris să nu devină un flop răsunător ca cel de la Copenhaga din 2009 (Conferinţa din acest an va avea loc la Varşovia în noiembrie şi promite a fi la fel de neconcludentă ca anterioarele patru). Potrivit unor surse ONU, anunţul referitor la summit va fi făcut în această săptămână la New York, în timpul Adunării Generale a ONU.

Al cincilea raport al Grupului IPCC (Intergoverntal Panel for Climate Change), al cărui summit a fost deschis luni noapte la Stockholm, va fi lansat oficial vineri, dar au fost anticipate unele date. Inclusiv cea mai controversată, aceea că tendinţa de încălzire globală pare să se fi oprit (oamenii de ştiinţă folosesc termenul de hiatus = întrerupere ) în ultimii 15 de ani. Această afirmaţie a iscat contestaţii imediate din partea celor care spun că încălzirea globală este o farsă mare şi serveşte doar pentru a finanţa investiţii gigantice în energia regenerabilă şi în scurgerea banilor publici.

Dar raportul este clar: responsabilitatea privind schimbările climatice – pe care nimeni nu o neagă - se datorează activităţilor umane, cu o certitudine de cel puţin 95%. Textul, care conţine 2.200 de pagini sunt rezultatul a doi ani de muncă a sute de oameni de ştiinţă experţi în climă şi nu numai. Documentul ilustrează patru scenarii - cel mai pesimist vorbeşte despre o creştere a nivelului mării cu până la 81 cm, în 2100, odată cu creşterea temperaturii cu până la 4,8 grade - ,scenarii care ar putea fi diminuate prin reduceri drastice ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ban Ki-moon, a decis convocarea summitului de urgenţă deoarece Protocolul de la Kyoto a expirat în 2012, iar discuţiile unui nou tratat privind schimbările climatice la nivel mondial au ajuns într-un impas, în timp ce emisiile de gaze cu efect de seră, în ciuda angajamentelor curajoase şi costisitoare ale unor state de a le reduce până în 2020 (iar după această dată nu există nici un angajament), continuă să crească în mod alarmant. La începutul lunii mai, pentru prima dată de 2,5 milioane de ani, cantitatea de dioxid de carbon în atmosferă a atins 400 ppm (părţi pe milion), în comparaţie cu datele relevate înainte de începerea revoluţiei industriale, în urmă cu 200 de ani, când se situa la în jur de 280 ppm.

Agenţii cu autoritate, printre care se află Agenţia Internaţională pentru Energie şi Banca Mondială au emis avertismente că dacă nu se acţionează rapid şi decisiv, temperaturile ar putea creşte chiar şi cu 6 grade, cu consecinţe dezastruoase pentru omenire, cum ar fi inundaţii, secetă, foamete şi milioane de refugiaţi datorită schimbărilor climatice. Consecinţe care ar putea fi mai rapide şi mai negative decât previziunile cele mai pesimiste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor