ONU - una dintre cele mai inefective organizaţii

Rusia cataloghează planurile occidentale de intervenţie militară în Siria drept "o sfidare" la adresa Cartei ONU, i-a transmis Ghenadi Gatilov, un adjunct al ministrului rus de Externe, secretarului general al ONU Ban Ki-moon, raportează AFP.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.08.2013

Rusia cataloghează planurile occidentale de intervenţie militară în Siria drept "o sfidare" la adresa Cartei ONU, i-a transmis Ghenadi Gatilov, un adjunct al ministrului rus de Externe, secretarului general al ONU Ban Ki-moon, raportează AFP.

"Proiectele de lovituri militare în Siria anunţate de anumite ţări sunt o sfidare la adresa dispoziţiilor Cartei ONU şi altor norme ale dreptului internaţional", a declarat miercuri seara Ghenadi Gatilov, la Haga, reiese dintr-un comunicat publicat joi de diplomaţia rusă.

Într-o convorbire telefonică dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi cel iranian Hassan Rohani "situaţiei din Siria i-a fost acordată o atenţie specială. Cele două părţi consideră inacceptabilă, în mod global, folosirea armelor chimice de către oricine", potrivit unui comunicat postat joi pe site-ul Kremlinului. Cei din preşedinţi au evidenţiat "necesitatea căutării căilor de soluţionare politico-diplomatică".

Rusia şi China sunt doi dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU care dispun de dreptul de veto asupra oricărei rezoluţii a Consiliului. Acest lucru a făcut ca după instaurarea dictaturilor comuniste, abuzurile în materie de drept internaţional şi drepturile omului să fie nesancţionate la ONU, care a devenit un mecanism ineficient.

Rusia şi Iranul sunt susţinătoare ale regimului sirian condus de Bashar al-Assad şi şi-au multiplicat în ultimele zile avertismentele cu privire la o intervenţie militară a SUA şi a aliaţilor săi în Siria, al cărei Guvern este suspectat că a comis un atac cu arme chimice la 21 august lângă Damasc.

Rusia susţine că în spatele presupusului atac cu arme chimice stau de fapt rebelii sirieni. Regimul de la Damasc mizează pe susţinerea Rusiei, principalul furnizor de arme al regimului sirian.

China nu este implicată în mod direct, dar nu vede cu ochi buni amestecul puterilor occidentale în conflict şi a sprijinit Rusia, votând împotriva tuturor iniţiativelor de condamnare a regimului sirian în Consiliul de Securitate al ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor