Un activist chinez orb - batut brutal de oficiali
In luna iulie a acestui an si in prezenta fiicei lor ingrozite, Chen Kesi, activistul chinez orb pentru drepturile omului, Chen Guangcheng, si sotia sa Yuan Weijing au fost batuti brutal timp de patru ore de primarul local si alti functionari.
Aceste informatii tulburatoare au fost relatate pentru The Epoch Times pe 27 octombrie de catre He Peirong, un rezident al orasului Nangjing, dupa ce la inceputul acestei luni au fost lansate rapoarte conform carora exista posibilitatea ca Chen sa fie mort.
He Peirong a fost prietena si sustinatoare a lui Chen si l-a vizitat de doua ori la locuinta sa din satul Dongshigu, judetul Linyi, provincia Shandong, unde acesta se afla in arest la domiciliu, de la eliberarea sa din inchisoare 9 septembrie 2010.
In ultimele 14 luni, Chen, sotia si copilul lor au trait intr-o izolare aproape totala. Pentru a-l opri pe Chen sa ia contact cu lumea exterioara, autoritatile locale au angjat paznici non-stop si au instalat dispozitive electronice de monitorizare in jurul casei sale.
Dar in seara de 25 iulie, o furtuna a intrerupt dispozitivele electronice, iar Chen a putut sa-si foloseasca telefonul si sa comunice cu mai multi prieteni, folosind o cartela telefonica.
Cu toate acestea, convorbirile au fost monitorizate si, in urma lor, Chen a suferit aceasta bataie dupa trei zile, conform declaratiilor lui He Peirong.
La ora 14:00, pe 28 iulie, Zhang Jian, primarul orasului Shuanghou, impreuna cu un grup de oameni de-ai sai, au impus legea martiala in satul Dongshigu.
Potrivit marturiilor lui He Peirong, ei au patruns in casa lui Chen si l-au intrebat de la cine a obtinut cartela telefonica, dar Chen a refuzat sa raspunda. Zhang si oamenii lui au perchezitionat toata casa si au gasit cartela intr-un morman de cenusa.
La ora 16:00, Zhang a oprit curentul ce alimenta casa, apoi barbatii l-au batut pe Chen si pe sotia sa, timp de patru ore, in prezenta fetitei lor.
Satenii au auzit mai intai tipetele de durere ale lui Chen si obiectiile furioase ale sotiei sale. Mai tarziu, ambii adulti tipau, iar fiica lor plangea.
La momentul respectiv, mama lui Chen, care locuia si ea cu ei in casa, se afla la camp. Dupa intoarcerea acasa, ea a fost auzita plangand pentru o lunga perioada de timp.
Dupa bataie, la casa lui Chen au fost trimisi doi medici.
He Peirong a afirmat ca printre oamenii apelati de Chen in ziua furtunii se afla si ea. Chen i-a povestit ca de la eliberarea sa din inchisoare, elimina scaune cu sange, din cauza batailor; ca familia lui traieste cu legumele cultivate de ei si cu puii de gaina din curte; i-a marturisit ca nu mai aveau multa mancare ramasa si le mai ramaneau putine provizii. Mamei lui nu i s-a permis sa cumpere lucrurile necesare. Cel mai grav aspect dintre toate este faptul ca fiicei sale, care a atins varsta de scolarizare, nu i s-a permis sa mearga la scoala.
Chen i-a spus ca a sunat-o pentru ca voia sa-i auda vocea.
"Am fost foarte emotionata. Chen este ca un inger curajos si indaratnic. N-a dat inapoi in cele mai grele conditii. El crede ca prietenii lui vor avea grija de copil si ca fac tot posibilul sa-l salveze. Nu-l voi dezamagi. Chen tanjeste dupa contactul cu exteriorul si continua sa sune de la domiciliu. Nu regret ce am facut si nu voi renunta la incercarea de a-l salva. Voi face tot ce este nevoie pentru a obtine dreptate pentru el si sotia lui," a marturisit doamna He.
Apeluri pentru dreptate
Dr. Yang Jianli, un cercetator invitat la Harvard Law School, a prezentat pe 17 octombrie, in fata Departamentului American de Stat, un document despre persecutia lui Chen. In document, Yang a descris cum Chun Li, un membru al Comitetului permanent al provinciei Shandong, este implicat in persecutia lui Chen.
Brutalitatea guvernului chinez impotriva acelor persoane curajoase ce promoveaza statul de drept, precum domnul Chen, ar trebui sa puna lumii semne mari de intrebare cu privire la sinceritatea angajamentului guvernului chinez fata de drepturile internationale ale omului. (Bob Fu, Presedintele ChinaAid)
Yang invita comunitatea internationala sa contribuie la aducerea in fata justitiei a lui Li si a altor persoane responsabile pentru persecutia lui Chen.
"Li Chun este implicat in toate aspectele legate de persecutia lui Chen. Avansarea sa continua in fuctie ii incurajeaza pe colegii sai sa il persecute in continuare pe Chen. Cerem tuturor tarilor sa ii nege viza [de intrare]. Ii putem pedepsi [pe cei implicati in persecutia lui Chen] prin mecanisme internationale", a declarat Yang pentru New Tang Dynasty Television.
Potrivit asociatiilor ChinaAid si Drepturile Fara Frontiere ale Femeii (Women’s Rights Without Frontiers), Comitetul pentru afaceri externe a Casei Reprezentantilor SUA a adoptat in unanimitate o rezolutie pentru a-i sprijini pe Chen si sotia lui. Ambele grupuri pentru drepturile omului depun un efort international pentru a-l elibera pe Chen si au publicat petitii pe site-urile lor.
Presedintele ChinaAid, Bob Fu, a declarat intr-un comunicat de presa ca "brutalitatea guvernului chinez impotriva acelor persoane curajoase ce promoveaza statul de drept, precum Chen, ar trebui sa puna lumii semne mari de intrebare cu privire la sinceritatea angajamentului guvernului chinez fata de drepturile internationale ale omului." Voice of America a raportat pe 5 octombrie relatarile unor sateni care confirmau moartea lui Chen.
Maltratari anterioare
Cuplul a fost maltratat si cu alte ocazii. Intr-o scrisoare catre un prieten, sotia lui Chen a descris un incident legat de o bataie din luna februarie:
"In dupa-amiaza zilei de 18 februarie 2011, 70-80 de persoane conduse de Zhang Jian, secretarul adjunct al primariei Shuanghou, de la Agentia Nationala de Securitate Yinan, au spart usa de la intrare.”
"Sotul meu, Chen Guangcheng, si cu mine am fost din nou batuti si supusi unei torturi salbatice ce a durat mai mult de doua ore. Fara alte formalitati legale, casa noastra a fost jefuita de zeci de oameni imbracati in civili. Eu si sotul meu am fost grav raniti, dar nu ni s-a permis sa beneficiem de tratament medical."
Chen, un avocat autodidact si nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace in 2010, a petrecut patru ani si trei luni in inchisoare sub acuzatii false, dupa ce a expus folosirea sistematica a avorturilor fortate si sterilizarii involuntare, ca parte a ‘politicii unui singur copil’ a Chinei. Pe durata detentiei Chen a fost, de asemenea, supus torturii.
Valuri de suporteri chinezi
Peter Foster de la The Daily Telegraph, care se afla in Beijing din anul 2009, a declarat intr-un raport de pe 27 octombrie ca un numar tot mai mare de bloggeri chinezi fac abstractie de cenzura si batai pentru a expune chinurile lui Chen.
Foster a afirmat ca a cunoscut o femeie ce a fost palmuita peste fata de un ofiter de la sectia de politie a satului Dongshigu, pe 26 octombrie. Femeia face parte din marele grup de oameni mobilizati cu ajutorul internetului locuitorii satului Dongshigu, pentru a-l sprijini pe Chen.
"Ceea ce a inceput ca un numar mic de vizitatori, a devenit acum un debit constant, mai mult de 30 de persoane ajungand in sat numai week-end-ul trecut, in ciuda unei perspective aproape sigure ca vor fi intampinati cu violenta de catre autoritati", a declarat Foster.
Operatiunea Eliberati-l pe Chen Guangcheng "este unul din cele mai clare exemple de lucruri care ingrozesc Partidul Comunist Chinez" si este unul dintre motivele pentru care autoritatile au anuntat ca vor intari controlul retelelor sociale online, in numele unei asa-numite ‘mentineri a stabilitatii sociale’, a relatat Foster.