Tensiunea creşte în Taiwan după dispersarea violentă a protestatarilor

Studenţii au ocupat Parlamentul din Taiwan în semn de protest faţă de un acord comercial cu China
Studenţii au ocupat Parlamentul din Taiwan în semn de protest faţă de un acord comercial cu China (youtube.com)

Atmosfera din Taiwan s-a intensificat după evacuarea brutală a studenţilor din clădirea Yuan-ului Legislativ taiwanez în primele ore ale zile de 24 martie. Scenele de violenţă au izbucnit după ce poliţiştii au folosit bastoanele asupra studenţilor neînarmaţi.

Ciocnirile dintre protestatari şi forţele de ordine au avut loc în mare parte în faţa clădirii Yuan-ului din capitala taiwaneză Taipei, după ce forţele de ordine au încercat să disperseze studenţii ce veniseră să protesteze împotriva unui pact comercial cu China continentală.

Peste 100 de oameni au fost răniţi în ciocniri şi 61 de protestatari au fost arestaţi, conform postului de televiziune taiwanez NextTV.

Furia publică intensă a fost declanşată de folosirea tunurilor cu apă asupra miilor de protestatari în jurul orelor 4:30 a.m. După ivirea zorilor tot mai mulţi protestatari din capitală şi din jurul ţării au venit pentru a-şi manifesta suportul.

“Aceasta este o violenţă sângeroasă desfăşurată de stat. ... Nu este acceptabil pentru niciunul dintre noi”, a declarat Lin Fei-fan, lideră a activiştilor studenţi, stând în Yuan-ul Legislativ în 24 martie. Interviul ei video a fost publicat pe website-ul Apple Daily, un ziar popular în Taiwan.

“Guvernul Ma Ying-jeou ar trebui să îşi asume responsabilitatea politică pentru dispersarea violentă a studenţilor. ... Ei nu întreabă de ce au ocupat studenţii Parlamentul şi Yuan-ul Legislativ, de ce luăm măsuri, de ce suntem furioşi şi la ce ne aşteptăm în viitor. În schimb, răspunsul lor la apelul oamenilor este suprimarea lor cu ajutor forţelor de ordine, care au folosit bastoane, scuturi şi tunuri cu apă.”

Lin a cerut guvernului să răspundă la apelurile studenţilor.

Reales în 2012, preşedintele taiwanez Ma Ying-jeou din Partidul Naţionalist aflat la conducere a ţinut un discurs în 23 martie, indicând că guvernul va fi acord cu o revizuire clauză-după-clauză a disputatului acord comercial cu China. El a cerut studenţilor ce încă ocupau Yuan-ul să plece de acolo cât mai repede.

Răspunsul nu a fost pe placul protestatarilor care acum cer o anulare completă a pactului şi că preşedintele Ma să îşi ceară scuze pentru că l-a aprobat fără să urmeze procedurile corespunzătoare pentru evaluare.

Protestatarii au spus că pactul va decima economia taiwaneză, permiţând Partidului Comunist Chinez (PCC) să controleze nejustificat situaţia. “Suntem foarte dezamăgiţi”, a spus un protestatar Agenţiei Centrale de Ştiri, după conferinţa de presă a preşedintelui Ma. Liderii studenţilor au spus că ei nu vor părăsi Yuan-ul până când acordul nu va fi anulat.

Wang Jin-pyng, preşedinte al Yuan-ului Legislativ, este un oponent politic al preşedintelui Ma. El a luat decizia de a permite studenţilor să năvălească în clădirea Yuan-ului şi depinde de el dacă poliţia îi va înlătura violent de acolo.

Acordul comercial între guvernul taiwanez şi China continentală a fost semnat în iunie 2013 în Shanghai la o întâlnire de înalt nivel între cele două părţi.

Opoziţia şi grupurile civile au manifestat imediat temeri cu privire la pact, numit Acordul pentru Servicii Comerciale în Strâmtoare, deoarece acesta a fost proiectat fără participarea Parlamentului sau a publicului general.

Pactul a primit porecla “Proiectul Cutiei Negre”, referindu-se la presupusa să lipsă de transparenţă.

În 17 martie, Chang Ching-chung, un legiuitor din rândul Naţionaliştilor, a anunţat pe neaşteptate finalizarea evaluării acordului comercial înainte ca aceasta chiar să fi început. Acest lucru i-a împins pe studenţi să ocupe Yuan-ul Legislativ a doua zi.

Tot mai mulţi oameni s-au alăturat protestelor după suprimarea din 24 martie, incluzând membrii familiilor protestatarilor, conform NextTV.

Pe lângă ocuparea Legislativului, în jurul capitalei taiwaneze şi în alte părţi ale ţării au fost organizate proteste suplimentare de către studenţi şi cetăţeni. Manifestanţii au cerut ca poliţia să îi elibereze pe protestatarii arestaţi şi să nu mai folosească violenţă.

În faţa presiunilor, preşedintele Ma a fost de acord în cele din urmă sa se întâlnească cu reprezentanţii manifestanţilor şi să discute cu ei. Rămâne de văzut dacă discuţia va oferi o soluţie pentru o ieşire paşnică din acest impas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe