Episcop chinez aflat sub arest la domiciliu moare în Shanghai
La vârsta de 97 de ani, Joseph Fan Zhongliang, un Episcop aprobat de Vatican al Diocezei din Shanghai, a murit în apartamentul său duminică seara, 16 martie.
Înainte de a-i duce trupul neînsufleţit la o casă funerară, oficialii au permis ca o mică slujbă să fie desfăşurată în apartamentul său dar au refuzat o ceremonie la Catedrala Sfântul Ignatius.
El a fost numit Episcop al Shanghai-ului de către Papa Ioan Paul al 2-lea în anul 2000, un act nerecunoscut de către Partidul Comunist Chinez (PCC), care a rupt relaţiile diplomatice cu Vaticanul în 1949. Încetarea relaţiilor diplomatice a rezultat în două Biserici Catolice în China – Biserica Romano-Catolică şi Biserica Catolică Patriotică - înfiinţată de PCC, administrată de Asociaţia Patriotică Catolică Chineză (APCC).
După numirea sa, regimul l-a plasat imediat pe Fan sub arest la domiciliu până la moarte şi l-a numit în schimb pe Aloysius Jin Luxian ca Episcop al Bisericii Catolice aprobate de statul chinez. În 2005, Vaticanul l-a recunoscut pe Jin administrator apostolic şi cei doi au lucrat împreună în comunitatea catolică. Jin a murit în 2012 şi autorităţile au încetat să mai recunoască legitimitatea Episcopului Fan la acea vreme.
Shanghai-ul a rămas fără un Episcop aprobat de stat după moartea lui Jin. Thaddeus Ma Daqin, care a fost acceptabil atât pentru Vatican cât şi pentru APCC, urma să fie numit Episcop al Shanghai-ului în aprilie 2013. Dar Ma a şocat lumea când a anunţat în timpul ceremoniei sale de investire că va demisiona din toate poziţiile sale din cadrul APCC. El a fost plasat sub arest la domiciliu după ce a renunţat oficial la posturile sale din APCC şi ulterior a fost trimis în Beijing, lăsându-l doar pe Fan ca Episcop aprobat de Vatican.
Fan a devenit iezuit în 1938 şi a fost hitoronisit ca preot în 1951. În 1955, Fan, împreună cu Episcopul Ignatius Kung Pin-Mei al Shanghai-ului şi câteva sute de preoţi au fost arestaţi pentru sfidarea Partidului şi ulterior au fost condamnaţi pentru activităţi antirevoluţionare. Fan a fost condamnat la 20 de ani închisoare în 1958 şi trimis într-un lagăr de muncă în provincia Qinghai. El a rămas în Qinghai până la eliberarea sa şi apoi a predat la un liceu.
În 1985, Episcopul din Qinghai l-a numit pe Fan asistent al Episcopului din Shanghai, în timp ce Episcopul Kung rămânea în continuare în închisoare.
De-a lungul anilor săi de activare ca şi Episcop, oficialii Biroului Securităţii Publice l-au hărţuit deseori, i-au îngheţat contul bancar în 1992 şi în 1997 i-au confiscat Bibliile, cărţile cu liturghii şi banii care susţineau comunitatea romano-catolică din Shanghai.
Episcopul Fan a fost unul dintre ultimii, dacă nu chiar ultimul, preot romano-catolic care a supravieţuit ocupării Chinei de către PCC.