Avocat senior al FBI demisionează după scandalul Michael Flynn

Michael Flynn, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump. (Getty Images)
A.P.
31.05.2020

Dana Boente, care a fost şi procuror general adjunct al Diviziei de Securitate Naţională şi avocat al SUA pentru districtul de est din Virginia, a devenit ţinta criticilor din cauza modului în care a instrumentat cazul împotriva generalului Michael Flynn.

Avocata Biroului Federal de Investigaţii, Dana Boente, şi-a dat demisia după 38 de ani de serviciu ca urmare a presiunii la care a fost supusă de Departamentul de Justiţie. Boente a fost criticată pentru rolul pe care l-a avut în ancheta asupra fostului consilier de securitate naţională Michael Flynn.

Flynn a pledat vinovat, în decembrie 2017, fiind pus sub acuzare că a minţit anchetatorii FBI despre conversaţiile pe care le-a avut cu ambasadorul rus Serghei Kisliak cu privire la o rezoluţie a Naţiunilor Unite legată de Israel. Flynn şi-a anulat de atunci pledoaria ca vinovat, iar Departamentul de Justiţie încearcă să renunţe la caz, după ce au apărut noi dovezi privind nerespectarea procesului de către agenţii FBI care se ocupau de anchetarea lui Flynn şi despre faptul că înalt oficiali din conducerea Biroului au încercat să-i însceneze lui Flynn o mărturie mincinoasă.

La sfârşitul lunii aprilie, câteva articole de presă conservatoare arătau că Boente a ascuns dovezi în favoarea inculpatului în dosarul Flynn. Aceste rapoarte au fost amplificate de Lou Dobbs, gazda companiei Fox, care a declarat în emisiunea sa: „Rapoarte şocante sugerează că Dana Boente a acţionat în coordonare cu directorul FBI, Christopher Wray, pentru a bloca publicarea de probe care l-ar fi exonerat pe Flynn“.

Wray a numit-o pe Boente în funcţia de avocat şef al FBI în ianuarie 2018, în timp ce el a continuat să joace un rol cheie în ancheta Trump-Rusia efectuată de FBI, care investiga o posibilă colaborare între Kremlin şi campania Trump. Ancheta s-a terminat în coadă de peşte, după peste 18 luni de investigaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor