Avion de vânătoare israelian atacă o poziţie Hamas în nordul Fâşiei Gaza
alte articole
Un avion de vânătoare israelian a atacat o poziţie ocupată de mişcarea de rezistenţă palestiniană Hamas în partea nordică a Fâşiei Gaza asediate.
O purtătoare de cuvânt nenumită a armatei israeliene a declarat că “avionul de luptă a lovit un post militar ce aparţinea grupului Hamas în zona gardului de frontieră, în nordul Fâşiei Gaza”.
Purtătoarea a susţinut că atacul a fost un răspuns la dispozitivele de zbor de tip “zmeu“, echipate cu sisteme incendiare, care aparent ar fi fost lansate pe teritoriul israelian de către luptătorii Hamas.
Brigada Ezzedine al-Qassam, aripa militară a Hamas, a precizat într-o declaraţie că în atac a fost lovit un post de observare de la frontieră şi că nu a fost rănită nicio persoană.
Surse locale au declarat că un avion de luptă israelian F-16 a bombardat o poziţie Hamas în oraşul Beit Lahia, provocând pagube materiale şi panică în rândul rezidenţilor.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qidra, a precizat într-o declaraţie în 14 aprilie că tancuri israeliene au atacat un grup de civili în tabăra de refugiaţi al-Awdah situată la est de oraşul Rafah, provocând moartea a 4 palestinieni şi rănirea altor câţiva.
De asemenea, în 11 aprilie, tancuri israeliene au atacat câteva poziţii ale Hamas în Fâşia Gaza.
Armata israeliană a susţinut într-o declaraţie că bombardamentele au fost lansate după ce palestinienii ar fi detonat o bombă în apropierea unui vehicul de construcţie israelian lângă gardul de frontieră dintre Fâşia Gaza şi teritoriile ocupate. Nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.
De asemenea, Israelul a lansat câteva războaie pe fâşia de coastă palestiniană, ultimul începând în iulie 2014. Agresiunea militară respectivă, care a încetat în 26 august 2014, a provocat moartea a aproximativ 2.200 de palestinieni şi rănirea a peste 11.000. S-au înregistrat morţi şi răniţi şi în rândul israelienilor, însă, într-o măsură mult mai mică.
Fâşia Gaza este asediată de regimul israelian din iunie 2007 şi blocada a cauzat deteriorarea condiţiilor de trai, precum şi niveluri fără precedent de şomaj şi sărăcie.