Sute de palestinieni răniţi de focuri de armă israeliene la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel

Soldaţii israelieni au folosit gloanţe şi gaze lacrimogene împotriva palestinienilor care s-au adunat la frontiera dintre Gaza şi Israel pentru cel de-al şaselea protest săptămânal. Începând cu luna martie, cel puţin 39 de manifestanţi au fost ucişi şi sute au fost răniţi de focurile de armă israeliene.
Manifestanţi palestinieni în timpul unui protest la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, 13 aprilie 2018. (Mahmud Hams/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
05.05.2018

Mii de palestinieni s-au adunat vineri la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel ca parte a protestului lor continuu împotriva blocadei impuse de un deceniu de către regimul din Tel Aviv asupra teritoriului.

Unii manifestanţi au aruncat cu pietre şi au incendiat cauciucuri, în timp ce soldaţii israelieni au folosit gloanţe reale şi gaze lacrimogene împotriva palestinienilor, precizează Deutsche Welle.

Cel puţin 200 de manifestanţi au fost spitalizaţi, inclusiv 70 cu răni provocate de gloanţe, conform autorităţilor de sănătate din Gaza.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că aproximativ 7.000 de palestinieni au participat la “revolte” în cinci locuri de-a lungul gardului de frontieră. El a precizat că un grup de manifestanţi a încercat să pătrundă în teritoriul israelian.

Protestele în masă, cerute de grupul militant Hamas care guvernează Fâşia Gaza, au avut loc în fiecare zi de vineri începând cu 30 martie, şi manifestanţii, inclusiv refugiaţi palestinieni şi descendenţi ai lor, cer respectarea “dreptului de a se întoarce” şi denunţă blocada israeliană asupra Fâşiei.

De asemenea, acţiunile de protest sunt planificate să se încheie în data de 15 mai, când palestinienii vor comemora Nakba, sau “catastrofa”, când peste 700.000 de palestinieni şi-au părăsit locuinţele sau au fost alungaţi din ele în timpul războiului care a dus la crearea statului Israel în 1948.

Cel puţin 39 de palestinieni au fost ucişi şi alte câteva sute au fost răniţi de către focurile de armă israeliene în ultima lună. Israelul a fost criticat la nivel global, inclusiv de către Uniunea Europeană şi ONU.

Israelul a afirmat că îşi protejează frontierele şi că soldaţii iau în vizor doar manifestanţii care aruncă cu pietre şi cocktail-uri Molotov asupra lor.

Tel Aviv-ul a declarat că protestele sunt o acoperire pentru ca Hamas să desfăşoare atacuri şi că majoritatea victimelor sunt militanţi. Palestinienii, însă, au negat acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor