Avem ajutorul UNICEF, dar ce poate face guvernul pentru copiii defavorizaţi?

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu şi Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, au semnat vineri, 23 august 2013, Planul de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului dintre Guvernul României şi UNICEF pentru perioada 2013-2017.
Ministerul Afacerilor Externe, semnarea Planului de Acţiune al programului UNICEF de ţară, 2013-2017. Documentele au fost semnate de către, Mariana Câmpeanu, misistrul MFPSPV, Titus Corlăţean, misistrul Afacerilor Externe şi Sandie Blanchet, reprezentanta UNICEF România (Epoch Times România)
P. P.
24.08.2013

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu şi Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, au semnat vineri, 23 august 2013, Planul de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului dintre Guvernul României şi UNICEF pentru perioada 2013-2017.

Documentul semnat stabileşte principalele direcţii de acţiune pe care Guvernul României le va dezvolta în parteneriat cu UNICEF în următorii cinci ani în beneficiul copiilor din România şi, în special, a celor mai vulnerabili dintre aceştia care locuiesc în zone urbane şi rurale foarte sărace, în comunităţi izolate. Se pune accentul pe continuarea reformei pentru realizarea deplină a drepturilor copilului, în special, în domenii ca educaţia şi protecţia socială, cu focus pentru copiii cu vârste între 0 şi 3 ani şi pentru adolescenţi.

Vorbind despre măsurile luate de UNICEF, Reprezentantul UNICEF în România a notat, ”E dificil dacă generalizăm în felul acesta, dar sunt multe măsuri promovate de UNICEF împreună cu guvernul României care au reuşit şi vă voi da câteva exemple: numărul copiilor în aşa numitele orfelinate, în instituţii, a scăzut dramatic şi România acum este un exemplu bun în domeniul îngrijirii copiilor abandonaţi şi a parcursului lor în familii adoptive. Alt capitol unde România este de asemenea faimoasă este îngrijirea acordată copiilor bolnavi de HIV şi SIDA. Acestea sunt reformele promovate de UNICEF împreună cu guvernul României şi societatea civilă.

Aşa cum am spus, în ultimii 23 de ani România a întrunit un progres fenomenal. Am văzut problemele cauzate de criza economică, rata progresului a scăzut, suntem îngrijoraţi în această privinţă şi vrem să lucrăm împreună cu guvernul pentru a fi siguri că următorii cinci ani vor fi ani în care progresul va fi accelerat”, a afirmat Sandie Blanchet, răspunzând întrebărilor reporterilor.

În conferinţa de presă susţinută după eveniment, mass-media i-au adresat o serie de întrebări ministrului Mariana Câmpeanu, pe care vi le prezentăm mai jos.

Reporter: Bun, aşadar avem ajutorul UNICEF, dar ce poate face guvernul pentru aceşti copii care sunt excluşi din societate, care nu au acces la educaţie, care renunţă la educaţie?

Mariana Câmpeanu: Tocmai vă pomeneam că am încercat să modificăm legislaţia în domeniu în aşa fel să putem să aducem o siguranţă copiilor care sunt în risc de a fi excluşi, am introdus atât prevederi de îmbunătăţire a asistenţei pe care trebuie să o dăm acestor copii, inclusiv măsuri de sancţionare, chiar a comunităţilor locale care nu se implică şi care nu iau măsurile prevăzute de lege. În afara acestui lucru ştiţi foarte bine campaniile pe care le duce ministerul muncii. Anul trecut am organizat o campanie specială pentru a identifica dacă există exploatarea copiilor de către angajatori, avem o campanie care s-a desfăşurat la toate direcţiile de asistenţă sociale pentru a vedea modul cum persoanele cu dizabilităţi sunt tratate în mod corespunzător şi se respectă populaţia din România. Am mai făcut o campanie, unde am făcut un control la toate centrele unde sunt instituţionalizaţi inclusiv copii cu probleme psihice, deci tot ceea ce depinde de activitatea ministerului cred că în această perioadă s-a îmbunătăţit substanţial şi încă odată spun, am avut şi sprijinul UNICEF-ului.

Ministerul învăţământului desfăşoară o campanie specială pentru micşorarea numărului de copii care abandonează şcoala, sunt programe speciale, inclusiv pe parcursul verii au fost programe în care copiii care au fost ajutaţi să recupereze orele din urmă pentru a-i putea ajuta să se întoarcă la şcoală.

O parte din ajutoarele sociale au fost condiţionate de frecvenţa la şcoală a copiilor în aşa fel încât să obligăm până şi acei copii care nu înţeleg că trebuie să acorde locul principal educaţiei pentru a-şi putea asigura un loc de muncă în viitor. Referitor la locurile de muncă, ştiţi bine că aveţi o campanie specială privind garanţia pentru tineri, sigur, aici este vorba de copiii care deja pot să activeze pe piaţa muncii şi avem programe specializate pentru ei.

Reporter: Dacă vorbim despre mers la şcoală, ei depind financiar de părinţi, aşadar în acest moment sunt foarte multe familii care nu îşi pot trimite copiii la şcoală pentru că nu au bani. Ne aşteptăm să se îmbunătăţească acest aspect, să avem un salariu mediu mai mare, să avem creşteri salariale în anul viitor, astfel încât părinţii să-şi poată trimite copiii la şcoală?

Mariana Câmpeanu: Ştiţi foarte bine că anul acesta salariul minim pe economie a fost mărit, de asemenea alocaţia de sprijin pentru familiile cu copii a fost mărită chiar în iulie, am avut o ordonanţă specială în acest sens, de asemenea ajutoarele care se acordă pentru încălzirea locuinţei, venitul minim garantat, ajutoarele sociale pe care le-am acordat, toată pleiada de ajutoare sociale pe care o acordăm a fost în primul rând pentru familiile sărace şi cu copii.

Reporter: Sunt prea multe sancţiuni faţă de autorităţi ?

Mariana Câmpeanu: Aceste sancţiuni sunt prevăzute de lege, sunt legate de asistenţii sociali care n-au făcut anchetele respective - ei au avut ordin de restricţie şi n-a fost respectat - deci ele sunt prevăzute strict în lege.

Reporter: Se vorbeşte despre extinderea bazei pentru contribuţiile sociale.

Era vorba de sănătate şi este prevăzută singura creştere de impozitare pentru chirii cu contribuţia pentru sănătate, a mai adaugat în încheiere Mariana Câmpeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor