UNICEF: Copiii cu dizabilităţi trebuie să rămână în familie, nu trimişi la internat

Fondul pentru Copii al Naţiunilor Unite (UNICEF) prezintă joi, 30 mai, un raport privind situaţia copiilor pe plan global.
(NOEL CELIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.05.2013

Fondul pentru Copii al Naţiunilor Unite (UNICEF) prezintă joi, 30 mai, un raport privind situaţia copiilor pe plan global. Potrivit cotidianului rus Novîe Izvestia, în raport atenţia este concentrată pe situaţia copiilor cu dizabilităţi. Documentul afirmă că fiecare al 20-lea copil de pe planetă este unul cu dizabilităţi, iar întreţinerea unui asemenea copil poate costa două treimi din bugetul familiei. Cu toate acestea, autorii raportului nu recomandă abandonarea copiilor cu handicap şi trimiterea acestora în internate. Mai mult decât atât, raportul solicită închiderea unor asemenea instituţii şi sprijinirea din bugetul de stat a familiilor în care există copii cu handicap.

'Nicio categorie de copii nu este atât de desconsiderată, ca şi cum ar fi invizibilă, precum sunt copiii cu dizabilităţi', a declarat pentru AFP directorul adjunct al UNICEF, Anthony Lake, înainte de publicarea raportului.

Potrivit informaţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), numărul de invalizi printre copiii cu vârste până la 14 ani este de 93 de milioane, aproximativ 5% din numărul total al copiilor. Autorii raportului subliniază că această statistică este una estimativă şi nimeni nu ştie cu exactitate câţi copii cu dizabilităţi există în lume, precizează Novîe Izvestia.

Principalele cauze ale invalidităţii infantile sunt alimentaţia proastă şi bolile suferite de femei în perioada sarcinii, precum şi conflictele armate. De exemplu, în ţările sărace aproximativ jumătate dintre femei suferă de anemie, feriprivă în majoritatea cazurilor, iar în Afganistan circa 80% dintre cei răniţi în explozia de mine antitanc sunt băieţi păstori.

Şansele copiilor cu dizabilităţi de a învăţa o meserie sunt cu mult mai mici decât în cazul celor sănătoşi, iar pentru fetele cu handicap - şi mai mici decât în cazul băieţilor cu dizabilităţi.

În afară de aceasta, un copil cu dizabilităţi afectează bunăstarea familiei: cheltuielile pentru un asemenea copil se pot ridica la două treimi din bugetul familiei, la care se adaugă şi veniturile pe care părinţii nu le pot câştiga din cauza faptului că trebuie să se ocupe de un asemenea copil.

Cu toate acestea, UNICEF consideră greşită practica existentă, când copiii cu dizabilităţi sunt scoşi din familie şi plasaţi în internate specializate. Autorii raportului recomandă acordarea de sprijin material familiilor şi dezvoltarea unor instituţii de învăţământ 'incluzive', deoarece 'copiii care învaţă alături de alţi copii de aceeaşi vârstă au cu mult mai multe şanse să devină membri utili ai societăţilor lor'. În ceea ce priveşte internatele, acestea ar trebui, potrivit raportorilor, să fie închise, iar acest lucru ar trebui început chiar de acum, prin impunerea unui 'moratoriu la plasarea de noi copii în internate'.

O altă măsură ar trebuie să devină construcţia de noi şcoli care să ţină cont de la bun început de necesităţile învăţământului incluziv. În raport se subliniază că acest lucru va majora cheltuielile pentru construcţie cu numai 1%. În schimb, transformarea unei clădiri deja finalizate în funcţie de nevoile copiilor cu dizabilităţi s-ar putea ridica la 20% din costurile de construcţie a întregii clădiri.

Obligatorie este de asemenea implicarea copiilor cu dizabilităţi în activităţi sportive, deoarece 'imaginea unui copil care depăşeşte bariere fizice şi psihologice poate însufleţi şi insufla respect, însă trebuie avut grijă ca acei copii cu probleme funcţionale, care nu au reuşit să manifeste o asemenea abilitate fizică, să nu se considere inferiori celor care au atins un asemenea succes', se spune în raport, potrivit Novîe Izvestia.

În opinia directorului-adjunct al Institutului pentru problemele învăţământului integrator (incluziv) din Rusia, Elena Kutepova, nu toate internatele pentru copii cu dizabilităţi pot fi închise. În opinia sa, ar fi posibil transferul din internate speciale în instituţii de învăţământ incluziv doar în cazul copiilor cu handicap de vedere, auz, vorbire sau al aparatului locomotor, în timp ce în cazul copiilor cu handicap psihic acest lucru nu ar fi tocmai realizabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor