Siria: Preţul enorm plătit de copii


Siria: Un milion de copii şi minori obligaţi să fugă din ţara lor.
Siria: Un milion de copii şi minori obligaţi să fugă din ţara lor. (SAFIN HAMED / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
23.08.2013

Numărul de copii refugiaţi din cauza conflictelor civile siriene, a ajuns acum la dramatica cifră de un milion. Aproximativ 3.500 dintre aceştia care au ajuns în Iordania, Liban şi Irak sunt neînsoţiţi sau separaţi de familiile lor. Acestea sunt cele mai recente cifre raportate facute publice de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi UNICEF, comunicate la Geneva.

Din cei un milion de copii şi minori obligaţi să fugă din ţara lor, aproximativ trei sferturi, 740.000, nu au mai mult de unsprezece ani, specifică UNHCR şi UNICEF, cele două agenţii specializate ale Naţiunilor Unite.

„Acest copil refugiat, numărul un milion, nu este doar un alt număr. Este un copil real, în carne şi oase luat din casa lui, poate chiar de la familia lui, pus în faţa ororilor pe care probabil nu putem nici să le imaginăm”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake, „denunţând eşecul comunităţii internaţionale” în faţa responsabilităţilor sale.

"Trebuie să împărţim toţi toată această ruşinea”, a adăugat el.

Pentru Înalt Comisarul UNHCR, Antonio Guterres, sunt "în joc supravieţuirea şi bunăstarea unei generaţie de oameni nevinovaţi”. Tineri sirieni şi-au pierdut casele, familiile şi viitorul lor. Chiar şi după trecerea frontierei de siguranţă, sunt traumatizaţi, deprimaţi şi au nevoie de un motiv de speranţă'”, a adăugat el.

Conform celor mai recente date relatate de cele două agenţii specializate ale Naţiunilor Unite, aproximativ 3.500 de copii şi minori sirieni care au sosit în Iordania, Liban şi Irak sunt neînsoţiţi sau separaţi de familiile lor şi la nivel global minorii constituie aproximativ jumătate din cele două milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Siria şi au ajuns în Liban, Iordania, Turcia, Irak şi Egipt. Din ce în ce mai mulţi sirieni ajung în Africa de Nord şi Europa.

Pe scurt, preţul plătit de copilăria siriană conflictului, care a intrat în al treilea an, este enorm.

La milionul de copii refugiaţi, de fapt, se adună altor două milioane de copii care au fost strămutaţi în interiorul ţării lor şi ONU estimează că cel puţin 7.000 dintre ei au fost ucişi. Copii şi refugiaţii minori sunt, de asemenea, expuşi la ameninţări, cum ar fi munca forţată, căsătoria timpurie şi exploatarea sexuală.

Conform exeperţilor, UNHCR, UNICEF şi Organizaţia Naţiunilor Unite s-au mobilizat pentru a ajuta refugiaţii sirieni, dar mai rămân multe de făcut. Problema cea mai gravă o constituie lipsa de fonduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor