Autorităţile RM doresc legalizarea actelor de stare civilă din Transnistria

Recunoaşterea actelor de stare civilă emise de un regim separatist, nerecunoscut, fără posibilitatea verificării autenticităţii lor, ar putea determina UE să anuleze regimul facilitar de vize pentru moldoveni, afirmă PL.
Transnistria, or.Tiraspol (media-azi.md)
Ştefan Sârbu
24.11.2017

În cadrul şedinţei Parlamentului Republicii Moldova de joi prin votul comun al PD-PSRM-PPEM a fost votat în prima lectură o iniţiativă legislativă care prevede recunoaşterea actelor de stare civilă emise de aşa-numitele autorităţi ale Transnistriei.

Astfel, autorii proiectului au propus completarea articolul 13 din Legea privind actele de stare civilă cu un nou alineat care stipulează că faptele de stare civilă produse şi înregistrate în localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Bender pot fi confirmate, prin eliberarea documentelor de stare civilă de către autorităţile competente ale Republicii Moldova, în cazul în care înregistrarea lor s-a produs în condiţii identice cu cele reglementate de cadru legal al RM.

Problema ar fi fost semnalizată în urma multiplelor adresări ale locuitorilor din stânga Nistrului, inclusiv cei care deţin sau doresc să obţină cetăţenia RM. Petiţionarii ar invoca faptul că actele emise de către instituţiile din Transnistria nu sunt recunoscute de către autorităţi, dar şi de către instanţele judecătoreşti ale R. Moldova.

De menţionat că în semn de protest, deputaţii liberali au părăsit şedinţa Parlamentului. Aceştea au remarcat lipsa avizelor Guvernului, SIS, dar şi al Agenţiei servicii publice care în opinia lor, ar fi strict necesare. ”Considerăm că asupra acestui proiect trebuie să fie solicitată şi opinia partenerilor internaţionali, deoarece adoptarea proiectului ar putea genera insecuritate la frontiera cu Uniunea Europeană şi chiar ar putea determina UE să anuleze regimul facilitar de vize, dat fiind că autorităţile RM vor recunoaşte acte de stare civilă emise de un regim separatist, nerecunoscut, şi în plus fără a putea verifica autenticitatea lor.”

Partidul Liberal a ţinut să atenţioneze că legalizarea actelor de stare civilă din Transnistria ar reprezenta un pas spre recunoaşterea acţiunilor regiunii secesioniste. În context, liberalii au propus ca teritoriul regiunii transnistrene să fie recunoscut ca fiind unul ocupat.

În concluzie, liberalii au notat că vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege deoarece dorinţa recunoaşterii actelor de stare civilă emise de pseudo-autorităţile transnistrene, urgenţa cu care se promovează proiectul precum şi ”troiţa politică” a autorilor, reprezentanţi ai PPEM, PSRM şi PDM, ar da lesne de înţeles că există o înţelegere care vizează fraudarea masivă a alegerilor parlamentare din 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor