Autorităţile găgăuze se împotrivesc revenirii la denumirea de Istoria Românilor în programa şcolară

Autorităţile găgăuze se opun deciziei Ministerului Educaţiei de a reveni la denumirea de Istoria Românilor în programa şcolară, scrie miercuri cotidianul Timpul.
(photos.com)
Epoch Times România
25.04.2012

Autorităţile găgăuze se opun deciziei Ministerului Educaţiei de a reveni la denumirea de Istoria Românilor în programa şcolară, scrie miercuri cotidianul Timpul.

Ziarul mai precizează şi faptul că, pe de altă parte, Ministerul Educaţiei susţine că autorităţile de la Comrat sunt obligate să se conformeze actelor emise de autorităţile de la Chişinău.

Tot în Timpul, editorialistul Constantin Tănase critică modul în care autorităţile de la Chişinău l-au întâmpinat pe 'obraznicul Rogozin' (vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentant special al Kremlinului pentru Transnistria - n.r.). Rogozin a venit la Chişinău ca să-şi 'marcheze teritoriile' şi a dat aici de o 'elită politică' lipsită de caracter, voinţă şi demnitate naţională, care nu i-a opus niciun fel de rezistenţă. Este clar că vizita sa a fost efectuată nu atât pentru moldoveni, cât pentru occidentali, pentru a le aminti cine e stăpân aici, menţionează autorul.

Adevărul scrie că toţi cetăţenii Republicii Moldova aşteaptă ca 'mica înţelegere' dintre premierul Vlad Filat şi liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, să dea roade şi să se transforme într-o mare schimbare. Ziarul susţine că, de aproape o jumătate de an, în raioanele din est, necontrolate de autorităţile constituţionale, se simte o adiere de schimbare, după ce, timp de două decenii, a funcţionat o singură placă, cea a lui Smirnov, despre 'fasciştii români de la Chişinău care vor să ocupe poporul transnistrean şi să-l românizeze'.

După alegerea lui Şevciuk, oamenii au început să vorbească deschis despre politicienii lor (separatişti), dar mai ales despre ilegalităţile săvârşite de clica lui Smirnov. Adevărul accentuează şi faptul că majoritatea tinerilor de peste Nistru vin să studieze la Chişinău. 'Deci nu trebuie să vorbim de Transnistria ca despre un ţarc, cu o populaţie izolată, iar guvernul de la Chişinău trebuie să fie mai insistent în teritoriul pe care singur l-a abandonat mulţi ani în urmă', potrivit ziarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor