Formuzal: Găgăuzia va studia istoria Moldovei, dar nu istoria românilor

Ana Chitoroagă
25.04.2012

Potrivit găgăuzia.md, autorităţile găgăuze intenţionează să se opună deciziei Ministerului Educaţiei de a reveni la denumirea Istoria Românilor în programul şcolar. Deci comitetul Executiv al Găgăuziei va elabora propria sa lege pentru a studia istoria Moldovei, dar nu istoria românilor.

În acest sens başcanul Mihail Formuzal a declarat în cadrul şedinţei Executivului din 24 aprilie că nu va permite studierea istoriei unui alt stat şi că instituţiile de învăţământ din Găgăuzia vor studia istoria ţării lor, adică istoria Moldovei, explicând: "Dacă Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova a emis un asemenea ordin, prin care noi trebuie să studiem istoria statului vecin, consiliul intenţionează să dezvolte propria sa lege, în care instituţiile de învăţământ din Găgăuzia va studia istoria ţării lor, adică istoria Moldovei".

Totodată potrivit lui Formuzal, în ultimul timp, a crescut numărul de plângeri din partea cetăţenilor care se arată îngrijoraţi faţă de redenumirea disciplinei şcolare "Istoria" în "Istoria românilor şi istoria universală".

Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei susţine că autorităţile de la Comrat sunt obligate să se conformeze actelor emise de autorităţile de la Chişinău.

În acest sens, viceministrul Educaţiei, Tatiana Potâng a declarat pentru Radio Chişinău ca ,,atât timp cât Găgăuzia este o unitate administrativ-teritorială din componenţa Republicii Moldova şi Legea învăţământului şi toate actele normative sunt comune pentru toată lumea, sigur că va trebui să se conformeze”.

Precizăm că Ministerul Educaţiei din Republica Moldova recent a dispus în programul şcolar revenirea la denumirea Istoria Românilor.

Potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, în anul de studii 2012-2013 disciplina se va numi ”Istoria românilor şi universală”, iar un titlu similar vor avea şi noile manuale de istorie. Astfel încât, temele de istorie a românilor vor constitui 55 la sută din informaţia din manuale, iar cele de istorie universală şi locală - 40 şi, respectiv, cinci la sută.

În prezent, elevii din Republica Moldova studiază disciplina 'Istoria', care cuprinde şi Istoria Românilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor