Autoritatea Electorală cumpără încă un "pachet informatic" de 1 milion de euro
alte articole
Atunci când Guvernul va stabili - probabil în şedinţa de miercuri - data oficială a alegerilor şi bugetul total alocat acestora, Autoritatea Electorală Permanentă va porni demersurile pentru a cumpăra, cu aceiaşi bani, fie un soft nou, fie unul ajustat, plecând de la aplicaţia folosită în 2009, a declarat pentru Gândul, Marian Muhuleţ, vicepreşedintele AEP.
Un pachet similar ar urma sa fie procurat pentru referendumul de revizuire a Constituţiei dacă USL decide ca acesta să aibă loc odată cu europarlamentarele.
Softul trebuie schimbat deoarece "Numărul de mandate scade de la 33 la 32"
„Nu e doar un soft, e un pachet de servicii de asistenţă informatică în care există şi un program pentru centralizarea rezultatelor alegerilor”, argumentează Marian Muhuleţ noile planuri de achiziţii ale Autorităţii Electorale Permanente, într-un interviu pentru Gândul.
Softul cumpărat în 2009 cu 1.412.632 de lei, deşi este funcţional, are nevoie de "mici ajustări", afirmă vicepreşedintele AEP: "Printre altele, a scăzut numărul de mandate de la 33 la 32 şi atunci noul program trebuie să ne spună la final cine sunt cei 32 de candidaţi care intră în Parlamentul European. În plus, noi nu ne putem asuma cum funcţionează acest program şi nici instalarea lui. Sunt 42 de birouri judeţene, este Biroul Electoral Central, alte şase birouri electorale de sector. Mai este vorba şi de stadiul de prelucrare a informaţiilor. Firma trebuie să îşi asume şi partea de instalare în toate locaţiile şi buna funcţionare. Şi atunci punem la dispoziţie în achiziţia pe care vrem să o facem programul din 2009, cu coduri, cu tot şi spunem 'ori îl luaţi şi lucraţi cu el dacă aveţi cum, ori faceţi unul nou'. În aceiaşi bani", arată Muhuleţ.
Totodată, vicepreşedintele AEP, argumentează că nicio instituţie publică nu-şi poate asuma asistenţa tehnică: "Dacă, Doamne fereşte, în noaptea alegerilor se întâmplă să apară vreo proastă funcţionare, în 30 de minute ei sunt obligaţi să intervină şi să remedieze. De aceea e un pachet de servicii. Dacă am folosi aplicaţia din 2009, nu are cine să o regleze. Nicio instituţie nu are specialiştii necesari".
Cât vor costa alegerile
Suma la care va ajunge noua aplicaţie împreună cu serviciile de asistenţă tehnică nu se cunoaşte deocamdată. Autoritatea Electorală nu poate înainta oficial o sumă până când Guvernul nu stabileşte bugetul total al alegerilor, decizie care ar urma să se ia în şedinţa de miercuri, odată cu punerea pe hârtie a datei de 25 mai ca zi a alegerilor.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a fost întrebat, cu câteva zile înaintea şedinţei de Guvern în care se va lua decizia, cât estimează costul alegerile europarlamentare, răspunsul fiind "Nu comentez".
AEP presupune că suma s-ar apropia de cea a alegerilor din 2012, adică 199 de milioane de lei, respectiv 45 de milioane de euro. "Eu cred că nu ar trebui să depăşim bugetul total din 2012, să ne încadrăm în acel buget. Cu siguranţă AEP nu îl va depăşi. Mai sunt şi alte instituţii implicate: MAI, MAE, INS, STS", a mai menţionat vicepreşedintele AEP.
Pentru aplicaţia informatică şi asistenţa tehnică, previziunile sunt de 1 milion de euro. "Avem, deocamdată, doar o estimare pe baza achiziţiilor similare pe care le-am făcut anterior. Altfel nu avem cum să o facem. Ar fi undeva în jur de 1 milion de euro. Totul depinde de Hotărârea de Guvern legată de alocarea sumelor necesare alegerilor", spune Muhuleţ.
Această sumă ar cuprinde şi "partea de servicii de verificare a votului multiplu după ce se închid urnele", adică angajarea "unui operator care în seara respectivă preia listele, le scanează şi le compară".