Cristian Preda: Ponta şi „asociaţii” implicaţi în „discriminare şi furt electoral”

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

„Guvernul Ponta a decis azi să limiteze accesul cetăţenilor români (din străinătate - n.r.) la secţiile de vot pentru alegerile europene, condiţionând participarea de o înscriere prealabilă pe listele ambasadelor, cu 30 de zile înainte de scrutin”, a anunţat miercuri pe blogul personal europarlamentarul Cristian Preda, care a catalogat această decizie drept o „discriminare strigătoare la cer”.

Cristian Preda explică motivul pentru care consideră că acest lucru este o discriminare.

„O asemenea procedură nu e folosită şi în cazul cetăţenilor care locuiesc în România, aceştia fiind liberi să hotărască şi în ziua votului dacă merg sau nu la urne. De ce doar cei care sunt în străinătate trebuie să decidă cu o lună înainte de vot? Nu mai vorbesc despre costurile aferente: pentru un cetăţean român care locuieşte în capitala unui stat străin, e simplu. Dar ce va face cel care stă la 750 de km şi care ar vrea poate să facă drumul pentru a vota? Îl obligăm să parcurgă în total 3.000 de km pentru a băga buletinul de vot în urne?”, a precizat Cristian Preda.

În acelaşi timp, europarlamentarul susţine că premierul Ponta şi „asociaţii săi” care vor să organizeze alegerile europarlamentare cu referendumul privind revizuirea Constituţiei ar urmări să diminueze corpul electoral pentru a coborî cvorumul de validare.

„Mai e ceva. Dottore vrea să organizeze în aceeaşi zi cu europenele şi un referendum constituţional. Ideea diminuării corpului electoral prin blocarea accesului la urne a milioane de români din străinătate are drept consecinţă coborârea cvorumului de validare. Probabil că Ponta şi asociaţii vor relua circul făcut în vara lui 2012. Vom afla de la Antena 3 şi alţii că sunt 11-12 milioane de români cu drept de vot şi că validarea se poate face cu 5-6 milioane de buletine în urne. Nu le-a mers acum doi ani, fiindcă au vrut să decupeze corpul electoral după vot, aşa că acum fac modificările discriminatorii înainte ca românii să meargă la urne”, a subliniat Preda.

„Oare întreaga carieră a lui Ponta va sta sub semnul furtului, fie el intelectual sau electoral? Oare discriminarea e singurul reper stabil al identităţi socialiste din România?”, a întrebat retoric europarlamentarul.