Australia isi cere scuze populatiei aborigene

Prim ministrul australian, Kevin Rudd, a prezentat oficial scuze pentru nedreptatile suferite in trecut de populatia aborigena. Domnul Rudd a spus ca politicile de asimilare care au despartit copiii aborigeni de familiile lor sunt “o pata pe sufletul natiunii”.
Aborigenul australian proeminent Lowitja O’Donoghue (st) discuta cu primul ministru australian Kevin Rudd dupa un discurs in care acesta a prezentat oficial scuze pentru nedreptatile suferite in trecut de populatia aborigena, 13 februarie 2008. (GARY RAMAGE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.02.2008

Prim ministrul australian, Kevin Rudd, a prezentat oficial scuze pentru nedreptatile suferite in trecut de populatia aborigena. Domnul Rudd a spus ca politicile de asimilare care au despartit copiii aborigeni de familiile lor sunt “o pata pe sufletul natiunii”.

El le-a cerut scuze "Generatiilor Furate".

Denumirea se refera la copiii aborigeni care au fost luati cu forta din familiile lor, intr-o incercare de atenuare a culturii indigene. Acestia au fost victimele unei politici de asimilare care a inceput in 1910 si a durat pana in 1970.

Domnul Rudd a spus ca aceasta a fost o perioada intunecata in istoria natiunii si a emis o scuza oficiala in cadrul parlamentului national din Canberra.

"Ne cerem iertare pentru durerea, suferintele si pierderile acestor ‘Generatii Furate’, pentru descendentii acestora si pentru familiile ramase in urma”, a spus primul ministru. "Mamelor si tatilor, fratilor si surorilor le cerem scuze, pentru destramarea familiilor si comunitatilor; si pentru jignirile si degradarea provocate astfel unui popor mandru si unei culturi mandre, ne cerem scuze."

Declaratia a intervenit la 11 ani dupa publicarea unui raport oficial cu privire la politicile de asimilare aplicate de Australia in trecut. Autorii raportului insistau ca guvernul sa le prezinte scuze oficiale celor afectati.

Fostul premier, conservatorul John Howard, a refuzat sa ceara iertare aborigenilor, insistand ca guvernul sau nu trebuie sa dea socoteala pentru greselile trecutului.

Sondajele de opinie sugereaza faptul ca multi australieni sunt de acord cu pozitia domnului Howard si considera ca scuzele nu erau necesare.

Populatia tribala in varsta a primit cu caldura scuzele primului ministru, spunand ca pentru prima data se simt imbratisati si apreciati de societatea australiana.

Domnul Rudd declara ca problemele cu care se confrunta aborigenii din Australia — rate foarte ridicate de imbolnavire, somaj si incarcerare — sunt atat de grave, incat planuieste sa organizeze un asa-numit 'cabinet de razboi' pentru a se ocupa de acestea.

Populatia indigena, care reprezinta 2% din populatia de 21 de milioane a tarii, are o expectativa de viata cu 17 ani mai scurta decat alti australieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor