Premierul australian scapă de mulţimea înfuriată, dar îşi pierde un pantof

Premierul australian Julia Gillard în Sydney
Premierul australian Julia Gillard în Sydney (TORSTEN BLACKWOOD / AFP / Getty Images)

Joi, o mulţime furioasă de protestatari i-a blocat pe prim-ministrul australian, Julia Gillard, şi pe liderul opoziţiei, Tony Abbot, într-un restaurant pentru aproximativ o jumătate de oră, înainte ca poliţia să-i escorteze afară.

Când pleca, Gillard s-a împiedicat şi şi-a pierdut un pantof, dar ea nu a fost rănită în incident, fiind scoasă în condiţii de siguranţă din restaurantul Lobby din Canberra, potrivit Sydney Morning Herald. Aproximativ 200 de suporteri de la Ambasada Cortului Aborigen înconjoară clădirea.

Cei doi se aflau la Canberra pentru a sărbători Ziua Australiei, în timp ce aborigenii s-au adunat pentru cea de-a 40-a aniversare a Corroborree pentru Suveranitate, care marchează stabilirea ambasadei lor, nu departe de restaurant.

Tensiunile între grupul de aborigeni şi guvern au escaladat după ce Abbot a făcut comentarii considerate rasiste şi insensibile, conform Herald. Rapoartele susţin că mulţimea s-ar fi supărat atunci când Abbot a spus că este "probabil timpul să se depăşească momentul" ambasadei cort, având în vedere că Australia are programat să facă modificări în constituţie pentru a recunoaştere popoarele indigene.

Protestatarii s-au deplasat spre restaurant şi au strigat: "Ruşine Tony Abbott, ruşine", şi au lovit geamurile unităţii, potrivit The Australian. Ei au mai scandat: "Mereu va fi, mereu a fost pământ aborigen."

Ambasada cort a fost înfiinţată în 1972 de patru activişti aborigeni pentru a protesta faţă de drepturile legate de pământ.

Fred Hooper, un protestatar al ambasadei cort, a relatat pentru Herald că Abbot "a făcut un comentariu la televiziunea naţională pentru a distruge ceva ce s-a construit cu 40 de ani în urmă, un lucru sacru pentru noi."

El a întrebat: "Deci ce vă aşteptaţi să facem noi atunci când suntem la 200 de metri distanţă faţă de persoana care a făcut acest comentariu?"