"Au început încorporările" - Campanie masivă de dezinformare pe Tik Tok, denunţată de MAI şi MApN

Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării Naţionale au denunţat o campanie de dezinformare privind aşa-zise încorporări în armată, menită să stârnească panică în societate.
Tema trimiterii românilor cu forţa pe frontul din Ucraina a fost amplu exploatată de propagandiştii ruşi şi de cozilor lor de topor din România.
"Vă semnalăm că pe reţelele de socializare continuă campania de dezinformare privind aşa-zise încorporări. Reiterăm faptul că aceste informaţii sunt false şi special concepute pentru a crea panică şi pentru a scădea încrederea cetăţenilor în instituţiile publice din România. Vă recomandăm să vă informaţi din surse oficiale şi să nu distribuiţi informaţii false", a transmis MAI, care a distribuit postarea de mai jos a Ministerului Apărării.
Ce a transmis MApN
"NU au început ÎNCORPORĂRILE.
Reamintim că executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, aşa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.
Ministerul Apărării Naţionale a comunicat în repetate rânduri că nu ia luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci are în vedere exclusiv soluţii de recrutare a rezerviştilor pe bază de voluntariat.
Circulă în online postări alarmiste ca cea din imagine, care susţin în mod fals începerea încorporării, când de fapt este cel mai probabil că ceea ce vedem în imagini să fie înmânarea ordinelor de chemare la exerciţiul de mobilizare sau de chemare pentru clarificarea situaţiei militare.
Este în desfăşurare acum exerciţiul MOBEX OT-GR-TR-25, care are loc în perioada 26–30 mai 2025, în judeţele Olt, Giurgiu şi Teleorman, şi urmăreşte evaluarea rezervei de mobilizare. Exerciţiile de acest tip sunt planificate şi desfăşurate periodic şi au ca scop verificarea capacităţii de completare cu personal şi tehnică a unităţilor militare, precum şi consolidarea coeziunii între militarii în activitate şi rezervişti. Ultima astfel de acţiune de instruire a avut loc în perioada 14 - 18 octombrie 2024, în judeţele Buzău şi Ialomiţa (Exerciţiul MOBEX BZ-IL-24).
Similar, emiterea periodică a ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare (art. 51).
Aceste documente sunt înmânate, conform art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeaşi lege, de către reprezentanţii structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, iar refuzul de a le primi reprezintă contravenţie (articolul 80 din legea nr 446/2006).
Ne dorim ca cetăţenii să dovedească bună-credinţă în respectarea obligaţiilor legale ce le revin şi să nu cadă victime dezinformărilor. Cel mai probabil, intenţia din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii şi incertitudinii în rândul populaţiei din ţara noastră, pe baza unor speculaţii şi interpretări care nu au legătură cu realitatea.
Informaţi-vă din surse oficiale!"