Au început alegerile prezidenţiale din SUA

Secţiile de votare au început să se deschidă de-a lungul coastei de est a Statelor Unite, marcând începutul sfârşitului unei campanii lungi şi tensionate.
Andrei Popescu
08.11.2016

alte articole

Donald Trump şi Hillary Clinton participă la cea de-a doua dezbatere prezidenţială la Universitatea Washington din St. Louis, 9 octombrie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.11.2016

Secţiile de votare din nouă state de pe coasta de est s-au deschis marţi la ora locală 6:00 a.m. (1100 UTC). Alegătorii din Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont şi Virginia au avut prima şansă de a alege noul preşedinte.

Secţiile de votare vor continua să se deschidă pe teritoriul SUA în cursul zilei.

Primele sondaje ar sugera un uşor avans al candidatei democrate Hillary Clinton în faţa rivalului ei republican Donald Trump, deşi este mult prea devreme pentru speculaţii.

Rămâne neclar dacă Trump va accepta o potenţială înfrângere, după ce a avertizat în repetate rânduri că elita politică coruptă din Washington şi mass media mainstream urmăresc să manipuleze alegerile în favoarea lui Clinton.

Campania prezidenţială a fost marcată de multă tensiune şi multe acuzaţii de ambele tabere. Trump a fost acuzat că ar fi hărţuit sexual câteva femei, deşi el a negat acuzaţiile. Rivala sa democrată s-a confruntat atât cu episoade legate de sănătatea sa vizibil precară în anumite momente ale campaniei, cât şi cu un scandal continuu privind utilizarea unui server de email privat pe când era secretar de stat.

James Comey, director al Biroului Federal american de Investigaţii (FBI), a declarat duminică congresmenilor americani că o serie de emailuri nou descoperite privind investigaţia asupra utilizării acelui server nu justifică formularea de acuzaţii.

Luna trecută, Comey a informat membrii Congresului că Biroul a descoperit noi emailuri care justificau revizuirea concluziilor sale din luna iulie când, la fel, a declarat că împotriva lui Hillary Clinton şi a consilierilor săi nu ar trebui formulate acuzaţii pentru utilizarea serverului.

După anunţul făcut duminică de Comey, Trump a acuzat FBI-ul de incorectitudine. La un miting electoral într-o suburbie din Detroit, Trump a declarat că ar fi fost imposibil ca FBI să evalueze într-o perioadă atât de scurtă de timp ceea ce s-a raportat a fi fost aproximativ 650.000 de emailuri. “Hillary Clinton este vinovată. Ea o ştie, FBI-ul o ştie. Poporul o ştie”, a susţinut Trump, insistând că fostul secretar de stat Clinton este protejat de un “sistem corupt”.

Mai mult, procurorul general Loretta Lynch se confruntă cu un proces federal pentru a da detalii în legătură cu o întâlnire pe care a avut-o cu fostul preşedinte, Bill Clinton, cu câteva zile înainte să ia o decizie privind soarta soţiei sale, Hillary Clinton.

Întâlnirea din luna iunie a avut loc cu doar o săptămână înainte ca Departamentul american al Justiţiei, pe care îl conduce Lynch, să renunţe la ancheta asupra serverului privat de email utilizat de Hillary în perioada în care era secretar de stat. În ciuda faptului că Lynch a insistat că la întâlnirea de 30 de minute s-au discutat probleme legate de golf şi nepoţi, scandalul a declanşat o avalanşă politică, fiind pusă sub semnul întrebării independenţa Departamentului Justiţiei.

De asemenea, scandalul emailului privat l-a atras în horă şi pe preşedintele american Barack Obama. Noi emailuri publicate recent de WikiLeaks au arătat că Obama a ştiut despre acel server al lui Clinton înainte ca scandalul să ajungă pe primele pagini ale ziarelor.

Documente publicate în luna septembrie de către FBI au arătat că cel puţin un oficial al Departamentului de Stat a declarat investigatorilor că a existat presiune din partea oficialilor de rang înalt ai departamentului pentru a induce în eroare publicul în ceea ce priveşte informaţiile secrete existente în emailurile gestionate de Clinton pe adresa privată înainte ca acestea să fie făcute publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor