Atingerea pumnilor, mai igienică decât strângerea mâinilor
alte articole
Într-o perioadă în care antibioticele sunt tot mai ineficiente şi ridică temeri privind revenirea epidemiilor infecţioase din trecut, primul dintre gesturile la care poate ar trebui să renunţăm este să ne strângem mâinile, susţine site-ul francez Slate.fr.
În sprijinul acestei opinii, Slate.fr citează site-ul The Atlantic care, bazându-se pe un studiu foarte serios publicat în Journal of Hospital Infection, recomandă oamenilor să se salute de acum înainte atingându-şi pumnii. Aceasta ar salva vieţi.
Originea contactului între pumni, devenit popular în prezent printre tineri, nu este clară. Unii evocă obiceiuri ale sportivilor pentru a evita să-şi zdrobească falangele în strângeri de mână prea virile, alţii văd în acest gest mai degrabă o practică a găştilor şi bandelor pentru a-şi afirma solidaritatea şi forţa pumnilor.
Potrivit studiului amintit, 80% dintre persoane au încă bacterii periculoase după ce şi-au spălat mâinile.
Însă, indiferent de aceasta, strângerea mâinii aparţine unei epoci depăşite, când trebuia verificat ca mâna persoanei întâlnite să nu ţină un pumnal sau o sabie. În orice caz, gestul a devenit periculos pentru sănătatea noastră şi o echipă de cercetare medicală de la West Virginia University afirmă în The Journal of Hospital Infection că 'până la 80% din indivizi păstrează, după ce s-au spălat pe mâini, pe degete şi în palmă bacterii susceptibile să transmită maladii'.
Echipa de cercetători condusă de Tom McClellan a măsurat că strângerea mâinii expune de trei ori mai multă suprafaţă din piele decât contactul pumnilor şi durează de aproape trei ori mai mult. 'Deducem din aceasta că atingerea pumnilor este, într-un spital, o alternativă eficientă la strângerea mâinilor. Aceasta poate duce la o diminuare a transmiterii bacteriilor şi la ameliorarea sănătăţii şi a securităţii pacienţilor şi personalului', scriu experţii.
În aceeaşi logică, clanţele uşilor au de până la cinci ori mai multe bacterii decât uşile pe care le împingem. Acesta este motivul pentru care clanţele uşilor dispar din spitale.
Pentru a reveni la contactul mâinilor, trecerea la salutul cu pumnii strânşi este recomandabilă şi în afara spitalelor. Dar aceasta se anunţă a fi destul de dificil de pus în practică pe plan social, pentru că a refuza să strângi o mână este considerat o lipsă de respect şi de politeţe. Dar poate că în curând nu vom mai avea de ales.
În urmă cu doar câteva zile, cu ocazia Zilei europene de sensibilizare cu privire la folosirea antibioticelor, cercetători britanici şi-au exprimat marile lor temeri într-un editorial publicat în The Lancet Infectious Diseases. Apariţia bacteriilor multirezistente ar putea duce la anularea a numeroase progrese medicale realizate în ultimul secol. Şi aceste bacterii se află uneori în căuşul palmelor noastre.