Mici secrete pentru unghii sănătoase (video)
Experţii din cadrul Academiei Americane de Dermatologie (AAD) oferă sfaturi cu privire la modul în care ne putem păstra unghiile sănătoase.
În primul rând, ar trebui să avem grijă ca unghiile să fie curate şi uscate, precizează experţii AAD. Acestea trebuie tăiate drept, folosind foarfeci ascuţite sau foarfeci speciale de unghii pentru a preveni ruperea sau smulgerea lor.
Pentru o rezistenţă sporită se pot rotunji uşor, dar este bine mai ales să se utilizeze o pilă de unghii pentru a le da formă şi pentru eliminarea colţurilor - care s-ar putea extinde şi ar putea rupe unghia complet.
Evitarea mâncatului unghiilor sau eliminării cuticulei: aceste acţiuni nu numai că pot deteriora unghiile şi ţesutul înconjurător, dar pot provoca leziuni care lasă spaţiu pentru eventuale infecţii. De asemenea, unghiile trebuie să fie păstrate permanent curate, având în vedere că sub ele se pot adăposti bacterii şi alţi agenţi patogeni.
În final, unghiile ar trebui să fie tratate ca ceea ce sunt şi nu folosite drept instrument pentru a deschide cutii sau alte obiecte.
În ceea ce priveşte unghiile de la picioare, care de obicei sunt cele mai puţin îngrijite, şi aici o tăietură regulată, dreaptă şi obijnuinţa de a le tăia scurt poate aduce numai beneficii. În cazul în care unghiile sunt groase şi greu de tăiat – explică experţii AAD – se pot pune picioarele la înmuiat într-un amestec de apă caldă cu o linguriţă de sare la un litru de apă, timp de 5-10 minute şi apoi se taie. Un alt truc pentru a le menţine sănătoase, este de a folosi pantofi confortabili pentru a nu le forţa într-o strânsoare incomodă.
Utilizarea de papuci în piscină şi în duşuri publice (în sala de gimnastică şi în alte locuri) protejează unghiile de riscul de a contracta ciuperci patogene.
În cele din urmă, dacă unghiile sunt încarnate, fac obiectul unei schimbări distincte, se umflă sau provoacă durere, este întotdeauna bine să fie consultat un dermatolog. Nu ignoraţi niciodată eventuala stare anormala a unghiilor. Ea poate fi semnul nu numai al unei tulburări sau afecţiuni la nivelul unghiilor, dar şi un semnal de alarmă privind sănătatea generală a corpului: probleme de circulaţie sau diabet.