Convoaie umanitare atacate în Siria. Armistiţiul fragil sirian s-a terminat

Armata siriană şi-a reluat atacurile aeriene asupra oraşului Alep, ucigând cel puţin 32 de persoane în timp ce, aparent, a vizat livrările de ajutoare umanitare. Un armistiţiu de o săptămână în Siria a fost declarat că încheiat cu doar câteva ore înaintea raidurilor aeriene.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. (Captură Foto)

Oraşul sirian asediat Alep a fost ţinta mai multor atacuri aeriene la câteva ore după ce armata siriană a anunţat încheierea unui armistiţiu intermediat de SUA şi Rusia.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a susţinut luni că printre victimele provocate de armata siriană se numără şi cel puţin 12 persoane ucise într-un atac care aparent a vizat un convoi de camioane cu ajutoare umanitare. Grupul de monitorizare nu a putut confirma numărul exact al victimelor.

ONU a confirmat atacul asupra convoiului umanitar, susţinând că 18 camioane au fost lovite în incident. Agenţiile umanitare, inclusiv Semiluna Roşie Arabă Siriană (SARC), au declarat că au fost atacate convoaiele de ajutoare umanitate în regiunea Alep.

“Din păcate, am primit ştiri devastatoare despre atacarea uneia dintre structurile SARC în zona rurală din Alep”, a declarat Ingy Sedky, purtătoare de cuvânt a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

“Situaţia la faţa locului este foarte haotică şi suntem foarte şocaţi că lucrătorii umanitari şi misiunile umanitare au avut din nou de suferit de pe urma brutalităţii acestui conflict”, a adăugat Sedky.

Delegatul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, şi-a exprimat la rândul său nemulţumirea faţă de atacarea convoiului umanitar. “Convoiul a fost rezultatul unui proces lung de de pregătiri şi de obţinere a permisiunii pentru a asista civilii izolaţi”.

Stephen O’Brien, coordonatorul ONU pentru ajutoare de urgenţă, a cerut lansarea unei investigaţii. “Daţi-mi voie să fiu clar: dacă se descoperă că acest atac crud a vizat în mod deliberat ajutoarele umanitare, atunci ar putea fi vorba de o crimă de război”, a declarat el. Un depozit al SARC a fost de asemenea lovit şi o clinică a fost aparent afectată, a adăugat O’Brien.

Guvernul sirian a învinuit forţele rebele pentru prăbuşirea armistiţiului fragil, susţinând că rebelii au încălcat acordul de 300 de ori. La rândul lor, forţele rebele au tras la răspundere guvernul, iar unii lideri rebeli chiar au declarat că guvernul sirian a încălcat armistiţiul de peste 250 de ori. Rusia a acuzat de asemenea rebelii de încălcarea acordului.

Secretarul de stat american John Kerry a încercat să salveze armistiţiul: “Nu am avut şapte zile de calm şi livrare de bunuri umanitare”.

Departamentul de Stat american a declarat că este pregătit să prelungească armistiţiul cu speranţa că, dacă rezistă, SUA şi Rusia ar putea apoi să coopereze militar împotriva militanţilor din Statul Islamic şi împotriva grupurilor asociate cu Al-Qaeda.

În plus, coaliţia internaţională condusă de SUA ce luptă împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak a fost învinuită pentru uciderea a peste 60 de soldaţi sirieni în timpul unui atac aerian asupra unui avanpost al armatei siriene în estul ţării, complicând astfel şi mai mult menţinerea armistiţiului. SUA şi-a exprimat regretul pentru incident, susţinând că Statul Islamic a fost ţinta intenţionată a loviturii aeriene.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că incidentul reprezintă o “agresiune americană flagrantă”.

Zonă sigură în nordul Siriei?

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a repetat apelul său pentru crearea unei zone interzise zborului (no-fly) în nordul Siriei. Ideea unei zone no-fly a fost deja respinsă de legiuitorii din Washington, care susţin că este prea dificil de implementat dacă se ia în considerare şi campania aeriană desfăşurată de ruşi în Siria.

Turcia a trimis recent soldaţi şi tancuri în nordul Siriei pentru a elibera teritoriul din mâinile Statului Islamic şi pentru a alunga din zonă şi luptătorii kurzi. În prezent, Turcia controlează acum o porţiune din teritoriul sirian pe care l-ar putea transforma într-o zonă sigură, dacă ar lua decizia de a trimite trupe suplimentare pentru graniţă.