Asumare? Preşedintele Comitetului Olimpic Român îşi depune mandatul după Jocurile de la Rio

Şeful COSR, Alin Petrache îşi menţine intenţia de a îşi depune mandatul la finele acestor jocuri olimpice, la care ţara noastră a participat cu cea mai redusă delegaţie de sportivi din 1989 şi până acum.
Alin Petrache(COSR)
Alin Petrache(COSR) (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Alin Petrache, a anunţat că după Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro îşi va depune mandatul.

"În calitate de preşedinte al COSR, voi face ceea ce am anunţat încă de la începutul anului, îmi voi depune mandatul Adunării Generale pentru ca analiza activităţii să nu fie blocată de niciun considerent ierarhic. Acelaşi lucru îl voi cere vicepreşedinţilor COSR şi tuturor membrilor Comitetului Executiv.", informează Petrache, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul COSR.

Petrache mai precizează că după Jocurile Olimpice în cadrul Adunării Generale a COSR va fi analizată "toată activitatea de pregătire a sportivilor, rezultatele obţinute de fiecare federaţie, de fiecare sportiv şi responsabilitatea ce revine fiecăruia, inclusiv factorilor de conducere, atât din cadrul COSR, cât şi al federaţiilor şi cluburilor sportive."

"Toată această analiza şi măsurile ce vor fi decise vor fi prezentate transparent, deschis, opiniei publice prin intermediul media.", susţine Petrache.

De asemenea, în lumina scandalului declanşat de ancheta poliţiei vizând echipamentele contrafăcute livrate sportivilor din delegaţia olimpică, Petrache cere scuze public şi promite verificări interne.

"Privitor la calitatea slabă, îndoielnică a unora dintre echipamentele sportive ale Echipei Olimpice a României, cer scuze în numele meu personal şi al COSR, atât sportivilor care au avut de suferit, cât şi opiniei publice. La întoarcerea în ţară, după Jocurile Olimpice, vom demara o anchetă internă în cadrul COSR pentru a stabili cine se face vinovat şi care sunt măsurile luate, sancţiunile aplicate. Toţi cei vinovaţi vor plăti, indiferent de locul pe care îl ocupa. Vom informa neîntârziat opinia publică de rezultatele anchetei. COSR va pune în continuare la dispoziţia organelor Statului toate datele şi informaţiile solicitate în acest caz.", precizează şeful COSR.

În final, Petrache le mulţumeşte sportivilor şi tuturor celor care au contribuit la victoriile obţinute la Rio."

"Ţin să mulţumesc tuturor sportivilor români aflaţi în întrecerea olimpică, este un fapt meritoriu că s-au calificat îndeplinind baremele olimpice. O menţiune pentru toţi cei care şi-au onorat participarea cu rezultate meritorii şi recunoştinţa noastră pentru cei care au urcat pe podiumul olimpic. De asemenea, un gând bun, de mulţumire pentru toţi membrii staffurilor tehnice, antrenori, medici, analişti, kinetoterapeuţi. Victoriile sunt doar ale lor, ale sportivilor şi ale celor care i-au pregătit.

Un cuvânt de mulţumire pentru toţi cei care au fost alături de noi, spectatori, radioascultători şi telespectatori. Am simţit inimile românilor din ţară şi de pretutindeni, bătând alături de Echipa Olimpică. Sportivii români aflaţi în concurs în zilele ce urmează au nevoie de sprijinul nostru, al tuturor. Sperăm să se ridice tricolorul pe catargul olimpic, să auzim imnul naţional al României din nou la Rio. Hai România!", concluzionează Petrache.

Reamintim că, pe fundalul declinului sportului, România a trimis în acest an la jocurile olimpice cea mai redusă numeric delegaţie din ultimii 28 de ani. Potrivit specialiştilor din sport, principala cauză a ceea ce se întâmplă este, pe lângă subfinanţarea cronică, lipsa de interes şi/sau competenţă de care au dat dovadă de-a lungul deceniilor autorităţilor responsabile de domeniul sportului. Astfel, legislaţia în domeniu este deficitară, România nu are încă o strategie pentru sport agreată de Federaţii, Cluburi, inspectorate şcolare etc., mişcarea în rândul copiilor nu mai este stimulată aproape deloc şi în consecinţă, pe lângă faptul că România se clasează pe locul 2 în UE la obezitate, sportul de performanţă are şi el de suferit căci nu mai există baza de selecţie adecvată pentru a se recruta vârfuri etc.

Revenind la jocurile de la Rio, România a obţinut până acum patru medalii, aurul echipei feminine de spadă, argintul obţinute de tenismenii Florin Mergea şi Horia Tecău la dublu masculin, bronz luat de halterofilul Gabriel Sîncrăian şi tot bronz cucerit de canotoarele de la 8 1.