Astrofizicienii au descoperit mişcarea undelor gravitaţionale ce ar fi fost provocate de Big Bang
alte articole
Cercetătorii americani au descoperit una dintre ”verigile lipsă” ale cosmologiei – prima detectare directă a undelor gravitaţionale ce ar reprezenta şocurile Big Bang-ului.
"Detectarea acestui semnal este unul dintre obiectivele cele mai importante din cosmologie în prezent şi a fost rezultatul unei cantităţi uriaşe de muncă depusă de un număr mare de cercetători", a subliniat John Kovac, unul dintre profesorii de astronomie de la Institutul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, coordonatorul grupului care a făcut această descoperire.
Cercetătorii sunt de părere că aceste mişcări au apărut în urma Big Bangului, într-o fază de început a Universului denumită ”inflaţie cosmică”. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul telescopului BICEP2 din Antarctica, folosit la observarea radiaţiei cosmice de fond, o lumină slabă ce ar fi fost lăsată de Big Bang.
Radiaţia de fundal nu este precis uniformă, se aseamănă cu lumina, şi se polarizează în urma interacţiuni cu electronii şi atomii din spaţiu.
Aceste unde din spaţiu nu sunt staţionare, explica Einstein, ele se propagă precum apa într-un lac deci sunt ”unde gravitaţionale” care se mişcă alternativ ”apăsând spaţiul într-o direcţie şi alungind-ul într-o altă direcţie.
Prevăzută de Albert Einstein cu un secol în urmă, descoperirea valurilor gravitaţionale i-ar putea ajuta pe cercetători să afle mai multe despre natura universului, originea acestuia cât şi despre mişcările energiei subatomice în spaţiu timp.
Descoperirea ar putea reprezenta o ”verigă lipsă” a fizicii cuantice şi realizarea visului lui Einstein. Trei din cele patru forţe cunoscute omului au fost unificate de către oamenii de ştiinţă până acum arătând că de fapt sunt toate faţete ale aceleaşi forţe din univers.
Din cunoştinţele prezente ale cercetătorilor, a patra forţă, gravitatea, pare a fi o proprietate a spaţiului cosmic şi nu o consecinţă a particulelor subatomice, ca celelalte trei forţe - electromagnetismul, forţa nucleară uşoară (responsabilă pentru radioactivitate) şi forţa nucleară puternică (ce ţine legată protonii şi neutronii în nuclee atomice).