Asociaţiile de proprietari nu sunt de acord cu prelungirea dezbaterii legate de legea restituirii
alte articole
Asociaţiile foştilor proprietari consideră că propunerea de prelungire a termenului de dezbatere publică pentru proiectul privind restituirile nu este realistă şi că se doreşte doar o amânare până după alegerile electorale, subliniind că există posibilitatea definitivării legii până la 1 iunie.
”Nu suntem de acord cu propunerea, pentru că prelungirea înseamnă că nu se va rezolva, problema stagnează. Se apropie alegerile şi ei vor să treacă alegerile. Amânăm şi înmormântăm procesul de restituire. (...) Nu este o propunere realistă, s-ar putea face o lege în 2-3 săptămâni. Noi ne-am oferit expertiza şi să participăm la elaborarea unui noi proiect de lege. Se poate face un proiect pană la 1 iunie şi se respectă astfel termenul CEDO. Amânarea nu este productivă din toate punctele de vedere”, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe preşdintele Partidului Forţa Civică, reprezentantul asociaţiilor foştilor proprietari, Adrian Iuraşcu.
Potrivit asociaţiilor de proprietari, sunt 820.000 notificări pentru restituiri, din care 210.000 pentru imobile şi terenuri intravilan pe Legea 10/2001, iar 610.000 pentru terenuri şi păduri pe Legea 1/2000.
De asemenea, cel puţin trei sferturi din dosarele soluţionate sunt pentru alte persoane decât proprietarii de drept, susţin asociaţiile.
Asociaţiile foştilor proprietari cer premierului demiterea actualului preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Dorina Danielescu, care ”după 15 luni a produs un astfel de proiect de lege”.
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a solicitat prelungirea termenului de dezbatere publică pentru proiectul de lege referitor la restituirea proprietăţilor confiscate în perioada regimului comunist.
”Şeful Executivului consideră că este necesar acest demers având în vedere interesul sporit din partea tuturor celor vizaţi de acest proiect de lege, precum şi dialogul încă în desfăşurare între asociaţiile foştilor proprietari, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Justiţiei”, se menţionează într-un comunicat al Executivului.
Preşedintele ANRP, Dorina Danielescu, a declarat săptămână trecută, la întâlnirea, cu asociaţiile foştilor proprietari, că toate propunerile şi amendamentele acestora vor fi analizate, iar proiectul legii despăgubirilor va avea o nouă formă.
”Proiectul nu va fi scos de pe site, este supus dezbaterii publice”, a completat Danielescu.
Guvernul propune ca foştii proprietari să fie despăgubiţi cu sume echivalente cu maximum 15% din valoarea reală a proprietăţii preluate abuziv în perioada comunistă, sumele urmând să fie eşalonate pe o perioadă de 10 – 12 ani, a anunţat săptămâna trecută ANRP.
Prin aplicarea acestei prevederi, Executivul estimează că de la bugetul de stat vor fi alocate 531 milioane de lei pe an, pentru plata acestor despăgubiri.
Pe 13 martie, Guvernul anunţase că ANRP nu va mai acorda despăgubiri pentru proprietăţile naţionalizate timp de şase luni. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a spus atunci că urmează să fie adoptat un alt act normativ care să elaboreze procesul de retrocedare şi restituire.