Senat: Măsuri pentru restituirea tăierilor salariilor bugetare, adoptate în plen

Epoch Times România
23.04.2012

Plenul Senatului a aprobat luni, cu 100 de voturi “pentru” şi un vot împotrivă, propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri referitoare la drepturile salariale ale personalului plătit din fonduri publice.

Iniţiativa se referă la restituirea unor drepturi salariale de care au beneficiat angajaţii din sectorul public în baza contractelor(acordurilor colective de muncă.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz. După anunţarea rezultatului votului, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a solicitat departamentului tehnic al Senatului ca propunerea legislativă să fie transmisă, de urgenţă, în cursul acestei zile, Camerei Deputaţilor, care o va dezbate în calitate de Cameră decizională.

Legea se aplică personalului din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului ale cărui drepturi salariale au fost stabilite până la intrarea în vigoare a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice în baza contractelor sau acordurilor colective de muncă sau prin hotărâri ale consiliilor locale şi judeţene.

”Drepturile salariale acordate în baza contractelor sau acordurilor colective de muncă sau prin hotărâri ale consiliilor locale şi judeţene se consideră drepturi stabilite cu respectarea normelor legale. Prevederile legii se aplică şi în cazul în care au fost emise decizii ale Curţii de Conturi - contestate de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, aflate pe rolul instanţelor de judecată; necontestate şi puse în executare sau contestate şi în legătură cu care există hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile şi aflate deja în executare”, se arată în textul propunerii legislative, iniţiate de parlamentari ai PDL şi UDMR.

”Un număr estimat la 300.000 de angajaţi ai unor autorităţi şi instituţii publice, îndeosebi autorităţi ale administraţiei publice locale, se văd confruntaţi cu o problemă suplimentară - restituirea unor drepturi salariale de care au beneficiat în baza contractelor)acordurilor colective de muncă, la care se adaugă dobânzi, penalităţi şi majorări de întârziere, sume care se ridică la nivelul a zeci de mii de lei, echivalentul salariilor acestora pe mai mulţi ani”, se arată în expunerea de motive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor