Premieră: Vinul Molda premiat cu medalia de aur la concursul din Asia

(photos.com)

În premieră, Moldova a participat la cel mai mare concurs de vinuri din afara Europei. Astfel, Vinul Chardonnay 2011 produs de compania Berhord din Chişinău a obţinut o medalie de aur la Daejeon Wine Trophy din Coreea.

Potrivit oenologului Vitalie Babanuţă, compania premiată Berhord nici nu intenţiona să se înscrie la acest concurs, însă Germania a apreciat vinurile produse de aceasta.

„În august am participat cu şase vinuri la prestigiosul concurs Berliner Wine Trophy. Am obţinut două medalii de aur şi trei de argint. Organizatorilor germani le-au plăcut atât de mult vinurile noastre încât au decis singuri să trimită o mostră la concursul din Coreea“, a explicat Vitalie Babanuţă.

Totodată, specialistul spune că vinurile produse de companie sub brandul Molda încă nu au fost lansate pe piaţă, dar sunt orientate pe segmentul premium şi vor apărea în ediţii limitate de câteva mii de sticle.

„Suntem specializaţi în comercializarea de utilaj pentru producerea vinului. În 2009 însă am decis să producem şi vin. Deocamdată nu avem o plantaţie de viţă de vie, dar am procurat 25 de hectare de teren agricol la Puhoi, raionul Ialoveni, pe care vom planta soiuri europene Cabernet, Sovinion, Merlo etc. Am făcut analiza solurilor şi aşteptăm rezultatele de la un laborator din Italia. Doar după aceasta vom începe plantarea“, a adăugat Vitalie Babanuţă.

Precizăm că Berhord este una dintre cele mai mari companii moldoveneşti cu prezenţă în câteva ţări din regiune. De asemenea, compania respectivă este cunoscută ca o firmă specializată în proiectare şi construcţii, producere de utilaj pentru fabricile vinicole, creare de plantaţii viticole.