Diplomaţi americani din Geneva şi Paris au fost afectaţi de sindromul Havana

Steag cubanez din beton ridicat în faţa Ambasadei SUA din Havana
Steag cubanez din beton ridicat în faţa Ambasadei SUA din Havana (Yamil Lage/AFP/Getty Images)

Membri ai misiunilor diplomatice americane din Geneva şi Paris au fost afectaţi de misterioasa boală cunoscută sub numele de sindromul Havana şi cel puţin unul dintre ei a fost trimis în SUA pentru tratament, transmite The Wall Street Journal.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus, într-un interviu pentru MSNBC, că autorităţile americane încearcă să găsească motivul apariţiei acestei boli şi persoanele responsabile de îmbolnăvirea membrilor corpului diplomatic american.

Membri ai misiunilor diplomatice americane din toată lumea au fost atinşi de această maladie - iniţial raportată în Cuba, dar care a apărut şi în Viena, în Berlin, China şi chiar în faţa Casei Albe. De curând, maladia - care include stări de vomă, confuzie, probleme de auz şi echilibru - a fost înregistrată şi la diplomaţii canadieni.

Se presupune că cel puţin trei americani care lucrează la consulatul din Geneva au fost afectaţi de acest sindrom, pe care administraţia Biden l-a numit „un incident anormal de sănătate”.

Cel puţin unul dintre aceşti oficiali a fost trimis din Elveţia în SUA pentru tratament.

La Paris, înalt oficiali ai ambasadei au informat diplomaţii prin e-mail despre un caz suspect, au spus oficialii, şi i-au încurajat pe ceilalţi membri ai misiunii diplomatice să raporteze orice simptome neobişnuite.

Motivele maladiei sunt necunoscute, dar un material publicat de New York Times suspectează că sursa ar putea fi o armă cu microunde dezvoltată de Rusia în timpul Războiului Rece.

Oficialii avertizează că este dificil de determinat numărul exact al victimelor, deoarece fiecare caz trebuie verificat medical şi simptomele unor persoane ajung să aibă alte explicaţii.