"Asociaţia Black Sea Regional Cooperation Projects 2020", noul proiect marca Victor Ponta

În perioada imediat următoare, fostul premier Victor Ponta va lansa "Asociaţia Black Sea Regional Cooperation Projects 2020", o nou structură care se pare că nu se va implica în politică, aşa cum se vehicula iniţial în presă.
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

La lansarea ce va avea loc pe 14 ianuarie, fostul ministru Nicolae Bănicioiu şi co-preşedintele ALDE, Daniel Constantin, vor fi desemnaţi vicepreşedinţi al fundaţiei, iar Victor Ponta, desigur, preşedinte.

Surse politice au declarat, pentru Agerpres, că noua structură se va numi "Asociaţia Black Sea Regional Cooperation Projects 2020" şi "nu va avea nimic de-a face cu politica" pentru că se va ocupa de proiecte internaţionale.

"În mod categoric fundaţia nu va avea nicio legătură cu politica, nu va participa la conferinţe să facă evaluarea clasei politice, evaluarea Parlamentului, sau să discute despre ce legi trebuie date în România. Deja Victor Ponta a fost la o conferinţă în China. (...) Pe modelul acela va lucra această fundaţie. Acolo au venit oameni de la mai multe fundaţii din lume şi au discutat pe mai multe teme", au precizat sursele citate, referindu-se la Conferinţa organizată la Beijing cu ocazia lansării "China — Central and Eastern European Countries Think Tank Network".

În afară de Ponta, Constantin şi Bănicioiu, fundaţia va fi condusă de un board din care vor face parte alţi câţiva foşti miniştri din Guvernul Ponta.

Actele au fost deja depuse la Judecătoria Sectorului 5, iar instanţa decide pe 14 ianuarie dacă fundaţia poate deveni funcţională. Lansarea oficială a fundaţiei va avea loc după decizia instanţei.

Potrivit unor surse citate de Hotnews.ro, prima conferinta la care va participa asociaţia lui Victor Ponta va avea loc în China şi se va referi la refacerea Drumului Mătasii - subiect abordat anetrior de fostul premier.

Amintim că Victor Ponta a participat, la finalul anului trecut, în calitate de 'keynote speaker' la Conferinţa organizată la Beijing cu ocazia lansării "China — Central and Eastern European Countries Think Tank Network".

"Invitaţia care mi-a fost adresată este înca un semn al modului pozitiv şi special în care China priveşte România (şi aprecierea pentru succesul Summitului organizat la Bucureşti în 2013). Cred în continuare că proiectele dezvoltate de China în Regiunea noastră sunt formidabile oportunităţi de dezvoltare şi că trebuie continuate şi finalizate (Grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, Tarniţa, Rovinari, linia rapida de cale ferată Bucureşti — Chişinău, deschiderea pieţei chinezeşti pentru produsele noastre agroalimentare şi multe altele).

Trebuie doar inteligenţă şi seriozitate din partea noastră şi beneficiile vor fi uriaşe! Iar implicarea noastră activă în megaproiectul "New Silk Road" este o altă "comoară" din punct de vedere economic căreia nu trebuie să-i dăm cu piciorul", a scris atunci pe reţeaua de socializare Victor Ponta.

De altfel, pe vremea cât era premier, Victor Ponta (care, de altfel, s-a căsătorit cu Daciana Sârbu la ambasada României din Beijing) nu a făcut niciun secret din orientarea sa pro-Beijing.

În noiembrie 2013, Guvernul Ponta a fost ţinta numeroaselor critici, atât pe plan intern cât şi internaţional, după ce a dat jos steagurile NATO şi UE din Parlament şi Guvern, pentru a îl înlocui cu drapelul roşu al Chinei, cu ocazia vizitei premierului chinez la Bucureşti.

Acelaşi Ponta le-a ofertat ulterior chinezilor mai tot ceea ce înseamnă proiect energetic major, de la cele două reactoare nucleare până la cablul submarin România-Turcia şi microhidrocentrale pe Olt.

Toate aceste "deal"-uri cu China urmau să aibă loc în contextul în care strategia energetică a ţării nu a fost încă adoptată, iar intrarea ruşilor în Crimeea a reamintit Europei că independenţa energetică este o problemă de siguranţă naţională. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne