Agenţia Spaţială Federală rusă devine o corporaţie deţinută de stat

Programul spaţial al Rusiei va fi condus din 1 ianuarie 2016 de o corporaţie de stat numită Roscosmos, la fel precum se numea fosta agenţie spaţială federală. Kremlinul speră că această mişcare va duce la o reducere a numărului de accidente în sectorul spaţial.
(Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a lichidat Roscosmos, agenţia spaţială federală a Rusiei. Responsabilităţile agenţiei sunt acum transferate unei corporaţii deţinute de stat, numită de asemenea Roscosmos, care va conduce programul spaţial al Rusiei începând cu 1 ianuarie 2016.

Într-un anunţ oficial, Kremlinul a susţinut că guvernul va “asigura continuitatea transferului puterilor şi funcţiilor fostei agenţii spaţiale federale către corporaţia de stat pentru activităţi spaţiale”.

Începând cu ianuarie 2015, când s-a luat decizia de a revitaliza programul spaţial, a avut loc o schimbare continuă. Roscosmos, creată după prăbuşirea Uniunii Sovietice, a administrat programul spaţial al Rusiei şi este considerată a fi una dintre cele mai avansate agenţii spaţiale din lume. De exemplu, agenţia a ajutat astronauţii NASA să călătorească în siguranţă către şi de la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Totuşi, se crede că restructurarea organizaţională este o reflexie a eşecurilor recente, care au culminat cu pierderea în luna decembrie a unui satelit rusesc. O eroare de funcţionare a rezultat în incapacitatea satelitului de a se detaşa de o rachetă spaţială Soiuz.

La începutul acestui an, International Business Times a raportat despre un scandal de corupţie, care este bănuit a fi cauza esenţială a eşecurilor recente ale agenţiei spaţiale. O investigaţie desfăşurată de Camera rusească de Audit a dezvăluit o utilizare eronată a unor fonduri de aproximativ 92 miliarde de ruble (1,2 miliarde USD), conform agenţiei de ştiri ruseşti RT.

Comentând asupra nivelului de corupţie din cadrul agenţiei spaţiale federale, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a susţinut la începutul anului: “Am descoperit acte de fraudă, abuz de putere şi falsificare de documente. Cu un astfel de nivel de decădere morală, nu ar trebui să fie surprinzătoare rata ridicată a accidentelor.”

Se estimează că noul Roscosmos va fi condus pe baza unei monitorizări mai stricte din partea guvernului. De asemenea, noua agenţie speră să fie capabilă să concureze mai bine pe piaţa globală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe