Asediul mall-ului din Nairobi s-a terminat cu 67 de victime

Preşedintele Uhuru Kenyatta a anunţat că atacul final împotriva comandoului înarmat, care sâmbătă a luat în posesie mall-ul Westgate în centrul de Nairobi, s-a terminat. Pintre victime se află 61 de civili şi şase soldaţi. S-au prăbuşit cel puţin trei etaje ale mall-ului iar unii oameni sunt încă prinşi sub moloz.
Kenya: Preşedintele Uhuru Kenyatta (John Muchucha / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
25.09.2013

Preşedintele Uhuru Kenyatta a anunţat că atacul final împotriva comandoului înarmat, care sâmbătă a luat în posesie mall-ul Westgate în centrul de Nairobi,s-a terminat. Pintre victime se află 61 de civili şi şase soldaţi. Cel puţin trei etaje ale mall-ului s-au prăbuşit iar unii oameni sunt încă prinşi sub moloz.

"Atacatorii au fost învinşi". Aşa se termină anunţul făcut de către preşedintele Uhuru Kenyatta referitor la asediu.

Avertizare dată de miliţia radicală somaleză Al Shabab

Un purtător de cuvânt al islamiştilor Shabaab din Somalia, unul din grupurile teroriste asociate reţelei Al-Qaedaşi liderii atacului de la mall-ul de la Nairobi, a lansat astăzi o nouă ameninţare. "Lansăm un avertisment guvernului kenyan şi tuturor celor care îl sprijină, în cazul în care doresc pace trebuie să părăsească teritoriul nostru", au scris ei într-un mesaj pe web.

Al Shabaab (tineret, în arabă) este o mişcare integristă apărută în 2006 după înfrângerea Uniunii Tribunalelor Islamice din Somalia (UTI) de către alianţa miliţiilor grupurilor guvernului de tranziţie somalez fiind cunoscută şi sub numele de Harakat al-Shabaab al-Mujahideen, având ca obiectiv principal instaurarea unui stat islamic de orientare wahabbită în cornul Africii.

Deşi integriştii au pierdut în septembrie 2012 principalul lor bastion, oraşul de pe coasta de sud Kismayo, ei controlează, încă, o parte din centrul şi din sudul Somaliei.

Al Shabab, care apare pe lista organizaţiilor teroriste a guvernului american, şi-a anunţat afilierea oficială la reţeaua Al-Qaeda în februarie 2012.

Occidentali în Commando

În ceea ce priveşte identitatea atacatorilor, preşedintele statului Kenya a a declarat că printre ei ar putea fi, de asemenea, o "femeie de naţionalitate britanică" şi "2-3 cetăţenii americani", vestea nefiind încă confirmată, în timp ce medicii verifică identitatea atacatorilor.

Preşedintele Uhuru Kenyatta va fi oricum judecat

Între timp, în luna ianuarie, recursul făcut de Kenyatta pentru o amânare a procesului său pentru crime împotriva umanităţii a fost respins. Procesul - primul de la Curtea Penală Internaţională care are loc împotriva unui şef de stat încă în funcţie - va începe aşa cum a fost stabilit la 12 noiembrie. Kenyatta este chemat să răspundă la acuzaţiile ce-i revin în violenţele care au izbucnit în urma alegerilor din 2007. De asemenea, în proces la Haga se află şi adjunctul lui Kenyatta, William Ruto, audierile fiind amânate pentru o săptămână după ce a început atacul terorist de la mall-ul din Nairobi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor