Al Shabaab, o ramură a Al-Qaeda, se răzbună pe Kenya

Soldaţi somalezi în Mogadiscio, Somalia, 15 octombrie 2011. Un atentat sinucigaş organizat de radicalii musulmani Al-Shabab a omorât 15 persoane pe 9 februarie
Soldaţi somalezi în Mogadiscio, Somalia, 15 octombrie 2011. Un atentat sinucigaş organizat de radicalii musulmani Al-Shabab a omorât 15 persoane pe 9 februarie (Abdurashid Abikar / AFP / Getty Images)

Al Shabaab, o ramură somaleză a Al-Qaeda, are un cont de reglat cu Kenya încă din 2011. Grupul terorist somalez a jurat că va conduce un atac pe scară largă ca răspuns la trimiterea masivă de trupe nigeriene în Somalia de către guvernul din Nairobi, cu scopul de a lupta împotriva insurgenţilor islamişti. Intervenţia masivă a trupelor din Kenya în războiul civil de 20 de ani din Somalia a determinat miliţiile islamiste să-şi piardă controlul asupra capitalei Mogadiscio.

Reacţia grupului extremist islamic Al Shabaab s-a manifestat printr-o serie de atacuri îndreptate în special împotriva bisericilor şi şcolilor creştine, care s-au soldat cu moartea a sute de persoane civile. Unele dintre cele mai sângeroase atacuri au fost împotriva a doua biserici: unul în Garissa în iulie 2012 şi unul împotriva unei biserici anglicane în Nairobi în octombrie anul trecut.

Foarte recent, un grup de bărbaţi înarmaţi au deschis focul într-un mall de lux în Nairobi. Potrivit poliţiei şi martorilor, în timpul atacului ar fi fost folosit explozibil. Conform rapoartelor de la Crucea Roşie există cel puţin 30 de morţi şi peste 50 de răniţi, iar cel puţin 18 oameni sunt încă ostatici. Se pare că aceşita erau membri Al Shabaab.

Grupul terorist somalez Al Shabaab nu a revendicat atacul. Dar în mesajele apărute pe unul dintre cele trei conturi Twitter – care aparţin mass-mediei lor numită „Hms Press Office" - militanţii jihadişti somalezi au lăudat atacul unui comando armat împotriva unui centru comercial din Nairobi. "Vă amintiţi Mumbai? Va fi o luptă lungă" avertizează unul din tweet-uri, făcând aluzie la atacurile teroriste simultane în noiembrie 2008, care au facut ravagii timp de şaizeci de ore în fostul Bombay şi în care peste 160 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a vorbit cu preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de atacul asupra Mall-ului Westgate din Nairobi.

Atacurile au dus la exacerbarea tensiunilor etnice între kenyeni şi imigranţii somalezi, care numai în Nairobi numără aproape un milion. Imigraţii somalezi sunt suspectaţi că acţionaează ca un fundal pentru infiltrarea celulelor teroriste.

Shabaab ("tineri" în arabă), provin din Curtea Islamică, care a condus şi a jefuit Somalia între anii 90 şi începutul secolului XXI. Liderul lor spiritual, Hassan Dahir Awyes, predică Sharia şi confiscarea puterii prin mijloace violente. Printre liderii cei mai notabili, dintre care mulţi au fost eliminaţi de dronele Statelor Unite în ultimii ani, se află şi Abdulahi Haji Daud, coordonatorul celulelor de atac.

Dar Al Shabaab, care numără între 10.000-15.000 de luptători în Somalia, este împărţit în diferitele facţiuni, care sunt inspirate de diferenţele tribale şi etnice, între aceste facţiuni existand conflicte. La 12 septembrie, unul dintre cei mai renumiţi lideri au plătit cu viaţa în luptele interne dintre facţiuni. Este vorba despre Omar Hammami, cunoscut sub numele de Al-Amriki americanul, deoarece s-a născut în Alabama şi apoi s-a convertit la Islam.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe