Yamam, unitatea antitero israeliană, în serviciul Kenyei
Un avion cu destinaţia Nairobi a plecat sâmbătă de pe aeroportul Ben Gurion, cu doi ofiţeri ai Yamam (Unitatea Centrală Specială), aparţinând poliţiei, alături de cinci experţi - doi în material explozibil şi trei în identificarea şi investigarea infracţiunilor. În timp ce preşedintele israelian, Shimon Peres, adresa public condoleanţe omologului său kenyan, Uhuru Kenyatta, numeroşi membri ai unităţii israeliene de elită în lupta antitero se aflau deja în apropierea centrului comercial Westgate din capitală, notează luni ziarul El Mundo.
Nu pentru a pătrunde şi a ataca grupul terorist islamist Al Shabab, ci pentru a consilia forţele locale în negocierea şi eliberarea ostaticilor. O sursă a poliţiei a confirmat aceste date ziarului Israel Hayom, care a subliniat la rândul său că agenţii s-au limitat să consilieze, fără să ia parte, la asaltul poliţiei kenyene asupra complexului din Nairobi. Alături de israelieni, s-au aflat experţi americani şi britanici.
Yamam este o unitate de elită a poliţiei israeliene în lupta antitero. În pofida numărului restrâns de oameni, Yamam este considerată una dintre cele mai eficiente din lume în privinţa negocierii şi preluării controlului clădirilor atacate de terorişti. Yamam decide ce trebuie spus, cum se răspunde la o cerere, cine vorbeşte şi cum se asigură viaţa ostaticilor; identifică momentele de slăbiciune sau de exces de încredere de cealaltă parte a firului şi cum se poartă negocierile cu cei care consideră moartea ca făcând parte din jihad, evitând ca explozia să pună capăt teatrului de acţiune.
"Nu vreau să comentez acest caz specific, dar în general responsabilitatea finală revine efectivelor locale", a declarat Lior Lotan, fost ofiţer şi unul din principalii experţi israelieni în lupta antitero şi în negocierea cu răpitorii. El a declarat postului israelian de radio că, "de la atentatele din 11 septembrie, există o cooperare internaţională foarte strânsă pentru a dejuca atentatele teroriste".
Pe lângă prezenţa punctuală a unităţii speciale a poliţiei israeliene, Mosad-ul are o prezenţă constantă în Kenya. Activitatea sa, asemenea altor servicii secrete străine, se axează pe evitarea, sau cel puţin pe alertarea unor atacuri de acest tip. În urmă cu un an, serviciile secrete israeliene şi kenyene au dejucat un presupus atentat asupra unor diplomaţi israelieni prin arestarea a doi cetăţeni iranieni care transportau o importantă încărcătură de explozibil.
Încă din anii '60, Kenya şi Israelul întreţin excelente relaţii diplomatice, economice şi în materie de securitate. Kenya şi Etiopia au fost considerate întotdeauna aliaţi importanţi ai Tel Avivului în Cornul Africii. În operaţiunile de salvare desfăşurate la Entebbe în el 76, "Kenya a fost o bază importantă pentru reîntoarcerea în siguranţă a forţelor israeliene", a explicat Ely Karmon, expert în terorism şi analist la Centrul Interdisciplinar din Herzliya.