Cine sunt islamiştii somalezi Al Shabab?
Miliţia radicală somaleză Al Shabab, care şi-a asumat responsabilitatea asaltului asupra centrului comercial din Nairobi, soldat cu peste 60 de morţi, este unul din grupurile teroriste asociate reţelei Al-Qaeda, notează marţi ziarul La Verdad.
Al Shabaab (Tineret, în arabă) este o mişcare integristă apărută în 2006 după înfrângerea Uniunii Tribunalelor Islamice din Somalia (UTI) de către alianţa miliţiilor grupurilor guvernului de tranziţie somalez. Cunoscută şi sub numele de Harakat al-Shabaab al-Mujahideen, obiectivul lor este instaurarea unui stat islamic de orientare wahabbită în cornul Africii.
Deşi integriştii au pierdut în septembrie 2012 principalul lor bastion, oraşul de pe coasta de sud Kismayo, ei controlează, încă, o parte din centrul şi din sudul Somaliei.
Al Shabab, care apare pe lista organizaţiilor teroriste elaborată de guvernul american şi-a anunţat afilierea oficială la reţeaua Al-Qaeda în februarie 2012.
Integriştii sunt conduşi de Abou Zubeyr, alias Ahmed Godane. Dar distanţarea sa de numărul doi al organizaţiei, Muhtar Robow, mai cunoscut sub numele de Abu Mansour, a degenerat în ciocniri armate între cele două facţiuni.
Unele surse estimează la 7 000 numărul militanţilor, majoritatea proveniţi din taberele de refugiaţi somalezi de la frontiera ţării cu Kenya şi Etiopia. Între acţiunile cele mai relevante asumate de acest grup se află asasinarea, în 2010, a 79 de persoane la Kampala, în timpul Cupei Mondiale de fotbal, şi în 2013 a presupusului spion francez, Denis Allex, care se afla de trei ani sechestrat în Somalia.
Al Shabab justifică aceste atacuri împotriva Kenyei şi Ugandei pentru contribuţia militară a acestor ţări la trupele Uniunii Africane desfăşurate pe teritoriul somalez.