Armistiţiu ”doar cu numele” în estul Ucrainei
alte articole
Armata ucraineană a acuzat, duminică, că separatiştii şi armata rusă continuă atacurile împotriva forţelor guvernamentale, în pofida armistiţiului semnat la 5 septembrie între Rusia, Ucraina şi UE.
Pe fondul atacurilor ruse, Kievul a anunţat că nu va avansa cu ridicarea zonei tampon de 30 kilometri până când încălcările armistiţiului nu vor înceta.
Părţile combatante din Ucraina au convenit, vineri, să retragă artileria şi în general armamentul greu la limitele exterioare ale zonei tampon.
Purtătorul de cuvânt al armatei Ucrainei, Andrii Lisenko, a declarat că forţele pro-ruse şi cele ale armatei ruse continuă să ţintească poziţiile forţelor ucrainene.
”În ultimele 24 de ore am pierdut doi soldaţi ucraineni, iar opt au fost răniţi”, a declarat acesta, duminică.
Întrebat despre zona tampon, acesta a afirmat: ”Unul dintre principalele puncte ale acordului este încetarea focului, apoi celelalte puncte vor urma.
”La acest moment primul punct nu a fost împlinit aşa că noi nu vorbim despre celelalte puncte. Dacă există o retragere a forţelor atunci ar trebui să fie sincronizată cu retragerea forţelor ruse”, a declarat acesta.
Lisenko a anunţat că forţele separatiste au efectuat un atac suplimentar asupra aeroportului din Doneţk, care este protejat de armata ucraineană. Forţele ruse ocupă oraşul Doneţk.
Aproximativ 40 de soldaţi din tabăra pro-rusă au fost ucişi de focurile ”defensive” al forţelor ucrainene, a adăugat acesta.
Armistiţiul doar cu numele
Comentariile lui Lisenko au fost similare cu cele ale comandantului NATO, generalul Philip Breedlove, care a declarat sâmbătă că luptele continuă în Ucraina şi armistiţiul este o încetare a focului ”doar cu numele”.
”Situaţia din Ucraina nu este bună acum”, a declarat generalul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite, Philip Breedlove, la o întâlnire a miniştrilor apărării ai statelor NATO. ”Practic, avem un armistiţiu numai cu numele”, a comunicat acesta.
”Numărul de evenimente, şi numărul de gloanţe trase şi artileria folosită pe parcursul ultimelor câteva zile, sunt asemănătoare celor dinaintea armistiţiului. Armistiţiul este doar cu numele, dar ceea ce se întâmplă în teritoriu este o poveste destul de diferită”.
Doneţkul a fost zguduit de bombardamente, sâmbătă, iar o fabrică de explozibili industrial şi muniţie militară ar fi fost lovită.
Crearea unei zone tampon a fost decisă, vineri, într-un memorandum cu nouă puncte semnat de separatişti şi de delegaţiile din Moscova şi Kiev.
Afirmaţiile Kievului şi ale NATO subliniază fragilitatea armistiţiului, pe care preşedintele Petro Poroşenko l-a acceptat cu reticenţă după ce forţele ucrainene au suferit o serie de înfrângeri majore în urma intervenţiei directe a armatei ruse.
Ajutorul din partea Ucrainei pormis de NATO este mai mult declarativ. Preşedintele Ucrainei a efectuat o vizită la Washington, unde i s-au promis ajutoare în valoare de 53 milioane USD, pături, binocluri de noapte şi saci de dormit.