Obama autorizează atacuri speciale împotriva Statului Islamic

Preşedintele SUA, Barack Obama.
Preşedintele SUA, Barack Obama. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama a autorizat atacurile speciale împotriva liderilor Statului Islamic în Irak şi Levant, ce vor fi efectuate cu ajutorul dronelor sau a operaţiunilor speciale, în timp ce liderul grupării Abu Bakr Baghdadi a cerut, marţi, teroriştilor islamişti din întreaga lume să participe în atacuri sau să se alăture ”califatului” din Irak şi Siria.

Liderul şi comandanţii Statului Islamic în Irak şi Levant (ISIL) se află acum pe lista neagră a serviciilor şi armatei american, fiind consideraţi o ameninţare la securitatea naţională a Statelor Unite, conform unui oficial familiar cu discursul lui Obama privind conflictul din Irak.

Lista a fost aprobată de Obama şi va permite agenţiilor de informaţii şi armatei americane să lanseze atacuri împotriva teroriştilor după ce sunt localizaţi şi identificaţi.

Chiar dacă oficialii de la Casa Albă şi purtătorul de cuvânt al Consiliului american Naţional de Securitate au refuzat să comenteze acest subiect, generalul Martin Dempsey, şefului Statului Major al Armatei, a dezvăluit săptămâna trecută că eliminarea liderilor Statului Islamic este o opţiune luată în considerare.

În prezent, câteva sute de soldaţi americani se ocupă de securitatea Bagdadului şi evaluează nevoile de securitate ale Irakului, a declarat Dempsey, pe 28 iunie. Armata pregăteşte ”opţiuni suplimentare”, inclusiv ţintirea ”indivizilor de profil înalt”.

”Aceste opţiuni sunt încă în studiu. Primul pas a fost să ne asigurăm că reţeaua de informaţii potrivită se află pe poziţii, şi să aducem un număr mare de aparate autonome, sau controlate, pentru colectarea informaţiilor, supraveghere şi recunoaştere”, a declarat Dempsey.

Între timp, Baghdadi, care s-a autodeclarat Calif, deasupra tuturor musulmanilor, a ţinut un discurs publicat marţi. Acesta a cerut tuturor musulmanilor să înceapă jihadul, sau atacurile teroriste justificate prin fanatism religios, în toate locurile din lume.

Includerea pe lista neagră a liderilor ISIL şi a lui Baghdadi, inclusiv a comandantului militar Abu Umar al-Shishani şi a purtătorului de cuvânt al grupului, Abu-Muhammad al-Adnani, are loc în timp ce armata americană masează drone înarmate în Irak.

Dronele Predator, înarmate cu rachete Hellfire, sunt folosite ca ”forţă de protecţie” pentru soldaţii militari americani mobilizaţi recent în Bagdad pentru întărirea armatei Irakului.

Totuşi, oficialii spun că masarea dronelor înarmate a avut loc în anticiparea viitoarelor operaţiuni de colectare a informaţiilor ce vor fi efectuate de comandourile de operaţiuni speciale în Irak. pentru a identifica şi localiza liderii şi comandanţii Statului Islamic.

Planurile de a-i ataca pe liderii terorişti au fost aprobate pe fondul urgenţei create de incursiunea militară în Irak a grupării teroriste afiliate Al-Qaeda. ISIL, susţinută şi de liderii militari şi soldaţii fostului dictator Saddam Hussein, a cucerit al doilea oraş ca mărime al ţării, Mosul, şi alte oraşe, creând o zonă de legătură cu rebelii Statului Islamic din Siria, care cuprinde centrul Irakului şi zone din vestul Bagdadului.

Analiştii spun că Statul Islamic va fi respins de marea majoritate a musulmanilor care nu vor să fie conduşi de un terorist brutal autoproclamat în postura de lider spiritual. Totuşi, pericolul noului val de atacuri internaţionale comise de teroriştii asociaţi cu Baghdadi este văzută ca o ameninţare majoră.