Arheologii israelieni descoperă un mozaic antic de 1500 ani

Mozaic grec (AHMAD GHARABLI/AFP/Getty Images)
Mioara Stoica
28.08.2017

În timpul lucrărilor de instalare a unor cabluri de comunicare în Oraşul Vechi al Ierusalimului – o zonă cu o suprafaţă de aproximativ 0,9 km² din Ierusalimului de Est, care până în anii 1860 a constituit întreaga reţea urbană - a fost făcută o descoperire neobişnuită: un mozaic vechi de 1500 de ani, cu o inscripţie în limba greacă, o relicvă antică şi în acelaşi timp un document istoric.

Inscripţia îi citează pe împăratul roman din secolul al VI-lea Iustinian, precum şi pe Constantin, care a slujit ca stareţ al unei biserici înfiinţate de Iustinian în Ierusalim. Arheologii consideră că deoarece au descoperit mozaicul, vor avea posibilitatea să înţeleagă mai bine proiectele de construcţie ale împăratului în oraş.

Pe inscripţie se menţionează: „Cel mai pios împărat roman Flavius Iustinian şi preotul şi stareţul care-l iubeşte cel mai mult pe Dumnezeu, Constantin, au ridicat această clădire în indicţionul al paisprezecelea“.

Indicţionul reprezintă o metodă de numărare a anilor utilizată în scopuri fiscale. Arheologii au afirmat că inscripţia sugerează că mozaicul datează din perioada 550-551 d.Hr.

Iustinian a fost unul dintre cei mai importanţi conducători în vremurile bizantine. În anul 543 d.Hr. a înfiinţat noua Biserică a Maicii Domnului (sau Biserica Nea) din Ierusalim, una dintre cele mai mari biserici creştine din Imperiul Roman şi cea mai mare din Ierusalim la vremea respectivă.

"Faptul că inscripţia a supravieţuit este un miracol arheologic", a declarat conducătorul lucrărilor arheologice David Gellman, din cadrul Autorităţii Israeliene de Antichităţi, preluat de Reuters.

Cercetătorii presupun că mozaicul era parte dintr-o clădire situată lângă Poarta Damascului din Oraşul Vechi, folosită pentru cazarea pelerinilor creştini.

Mozaicul prezentat presei miercuri, 23 august a.c., a fost descoperit cu săptămâni în urmă. Experţii în conservare l-au preluat pentru efectuarea tratamentelor adecvate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor