Argentina: Poliţia „în grevă”, ţara este lovită de haos, jafuri şi violenţă


Jefuitori pleacă dintr-un supermarket din Cordoba, Argentina, la 3 decembrie 2013.
Jefuitori pleacă dintr-un supermarket din Cordoba, Argentina, la 3 decembrie 2013. (STR / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
11.12.2013

În timp ce Plaza de Mayo se pregăteşte să sărbătorească cei 30 de ani de la întoarcerea democraţiei, Argentina trăieşte vremuri grele, chiar foarte grele, semănate cu jafuri şi victime, practic, oriunde în ţară.

Marţi, 10 decembrie, guvernatorul provinciei Chaco, Juan Carlos Bacileff Ivanoff, a declarat, cu un nod în gât: “aceste zile mi-au amintit de lovitura de stat a lui Pinochet împotriva lui Salvador Allende".

Cu siguranţă, că niciodată ţara nu a fost atât de departe de democraţie ca în ultima săptămână, dacă se exclude default-ul înregistrat în decembrie 2001, când ciocnirile dintre poliţie şi populaţie a dus la moartea a 39 de personae, relatează publicaţia La Stampa.

Valul, fără precedent, de jafuri din magazine şi supermarket-uri care au început săptămâna trecută în Cordoba, cauzat de faptul că poliţia locală se afla în grevă, astăzi, s-a răspândit deja în 17 din cele 23 de provincii ale Argentinei. În acest moment, numărul victimelor este de minim şapte - două în Chaco, două la Tucuman, una în Cordoba, Jujuy şi Entre Rios - dar există temeri că bilanţul ar putea creşte în următoarele ore.

Combinaţia explozivă care ar putea explica aceste tulburări, potrivit ziarului El Pais, ar fi preţurile exorbitante, o monedă naţională din ce în ce devalorizată, irezistibila febră a cumpărăturilor de sărbători şi greva poliţiei locale. Angajaţii poliţiei care cer ca salariile lor să fie indexate funcţie de inflaţia declarată (cea reală, nu este recunoscută de către guvern). Ceea ce este sigur este că, cel puţin până luni, oficialii din poliţie au fost forţaţi să scoată din buzunarul propriu banii pentru a-şi cumpăra uniformele. Succesiunea rapidă a "grevelor în lanţ" a poliţiştilor, peste tot în ţară, asociată cu jafurile organizate, încă în curs, sunt suspicioase, conform celor scrise de ziarul spaniol.

Pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă este suficientă povestea pe care, cu vocea sufocată de emoţie, o spune Bacileff Ivanoff:

"Nu am avut niciodată o situaţie ca aceasta aici, fără să fie trimis de la Buenos Aires nici măcar un singur poliţist cu ordinul de a acţiona. În acest haos care s-a extins la nivel naţional sunt implicaţi soldaţii şi civilii, de aceea m-am gândit imediat la Chile şi lovitura de stat împotriva lui Allende". Bacileff este în stare de şoc şi cere scuze populaţiei "sale". "Noi am făcut tot posibilul, eu a trebuit să port unele discuţii cu rebelii, care, desigur, au fost şi sunt neconstituţionali. Ei au vrut ca eu să semnez un acord care ar fi fost ilegal, dar nu am făcut-o, chiar dacă mi-au spus că viaţa a doi miniştri ar fi în pericol".

Dacă nu este o lovitură de stat, atunci, este vorba de ceva foarte asemănător. Bacileff se referă clar la "cel puţin 1.000 de răzvrătiţi armaţi", care în noaptea de "duminică" au încercat "o rebeliune cu scopul de majorare a salariilor - o scuză, pentru că le-am mărit salariile acum o lună - ar fi putut să ducă la o baie de sânge".

"Zeci de poliţişti pensionaţi, împreună cu sute de subofiţeri, patru ofiţeri de închisoare, au eliberat infractorii din închisoare şi împreună cu mulţi alţi oameni înarmaţi, vandali, hoţi şi dependenţi de droguri au atacat magazinele şi supermarket-urile, neprotejate de nicio forţă de securitate naţională, pentru a le jefui". Acestea au fost posibile pentru că, în ciuda celor opt apelurile efectuate la Buenos Aires, nici măcar un poliţist nu a fost trimis din capitală la Resistencia, capitala provinciei Chaco, vandalizată de către insurgenţi.

Situaţia este similară în Tucuman, unde, în afară de cele două decese, în acest moment sunt internate în spital 75 de persoane rănite. Tensiunea este similară şi în Santa Fe, unde, în ciuda celor 3.000 de jandarmi trimişi de la Buenos Aires, nu s-a ajuns, încă, la un acord cu poliţia „în grevă" şi închisă în cazarmă.

Disperarea şi istorisirile sutelor de comercianţi atacaţi se fac auzite de pretutindeni. Ei povestesc cum, în Resistencia, vandalii au distrus toate produsele alimentare, apoi au luat cu ei doar alcool, cântare şi monitoare de calculator. Comercianţi au încercat să se apere, în absenţa poliţiei, dar erau prea puţini.

Scene demne de Far West întâlnim în Argentina unde, astăzi, ordinea publică în mai multe oraşe ale ţării este auto-gestionată. În minţile oamenilor rămâne suspiciunea că este sau nu o conspiraţie, sau mai rău, o tentativă de lovitură de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor