I-a ajutat Papa pe opozanţi în timpul dictaturii militare din Argentina?

Papa Francisc (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.09.2013

O carte care va fi publicată în octombrie în Italia relevă că papa Francisc a creat o reţea clandestină pentru a proteja unele persoane persecutate de regim în timpul dictaturii militare din Argentina, informează vineri ziarul spaniol La Verdad.

Iezuitul Jorge Mario Bergoglio, azi papa Francisc, avea la Buenos Aires o listă de contacte pe care le folosea să-i ajute discret pe opozanţii persecutaţi de junta argentiniană pentru a se ascunde sau a fugi din ţară, se arată în această carte care urmează să apară în octombrie în Italia.

Potrivit presei italiene, în această carte se face o investigaţie minuţioasă privind atitudinea papei în timpul dictaturii (1976-'83), în perioada în care Bergoglio conducea Ordinul Iezuiţilor din Argentina.

Autorul cărţii, ziaristul italian Nello Scavo, relatează cum viitorul papă a creat o reţea clandestină menită să protejeze unele persoane persecutate de regim şi a le ajuta să fugă din ţară.

'Niciunul dintre cei care făceau parte din sistemul creat de Bergoglio nu ştia că face parte din reţea. Fiecare îi făcea părintelui iezuit o anumită favoare: punea la dispoziţie un pat sau un adăpost pentru câteva nopţi, ajuta la transportarea cu maşina sau cumpăra bilete de avion sau de feribot', a explicat Scavo.

Presupusa complicitate a actualului papă cu dictatura argentiniană a suscitat o amplă polemică în martie, în primele zile ale pontificatului său. Mai multe voci s-au ridicat împotriva acestor acuzaţii, inclusiv cea a laureatului Premiului Nobel pentru Pace Adolfo Pérez Esquivel, care a sărit în apărarea lui Bergoglio.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor