Beijingul aplică legea "securităţii naţionale" retroactiv în Hong Kong. Binecunoscut activist anti-comunist, arestat

Joshua Wong, unul dintre cei mai hotărâţi apărători ai indenpendenţei oraşului Hong Kong
Joshua Wong, unul dintre cei mai hotărâţi apărători ai indenpendenţei oraşului Hong Kong (inmediahk.net)

Cea mai recentă dovadă că democraţia din Hong Kong a murit, este faptul că regimul chinez de la Beijing a arestat un dizident binecunoscut acuzându-l de încălcarea legii de aşa-zisă securitate naţională, deşi faptele pentru care este inculpat datează de pe vremea protestelor pro-democraţie din 2019.

Liderul protestelor studenţeşti din Hong Kong, Joshua Wong, a fost arestat din nou joi, acesta fiind al treilea caz împotriva sa.

Associated Press relatează că Wong a fost arestat când s-a prezentat la secţia centrală de poliţie din Hong Kong, în conformitate cu condiţiile eliberării sale pe cauţiune.

Wong şi echipa sa au transmis ştirea într-o postare pe Twitter după ce a părăsit încă o dată secţia de poliţie pe cauţiune. Potrivit postării, acuzaţiile conform noii legi a securităţii naţionale se referă la o „adunare neautorizată” din 5 octombrie. Wong este de asemenea acuzat că a încălcat ordinul de a nu participa la proteste cu mască, emis de şeful executiv al guvernului marionetă din Hong Kong, Carrie Lam.

Wong a câştigat notorietate internaţională pentru activitatea depusă ca lider al Revoluţiei Umbrelelor din 2014. Cu toate acestea, el a preluat un rol important dar discret în demonstraţiile pro-democraţie care au avut loc în a doua jumătate a anului trecut, generate şi ele de intenţia regimului comunist de la Beijing de a scurtcircuita tribunalele centrului financiar printr-o lege care ar fi permis extrădarea suspecţilor în China.

Wong aparţine grupului tot mai mare de activişti anti-comunişti acuzaţi pentru diverse infracţiuni relativ minore, după ce Partidul Comunist Chinez a impus o lege de aşa-zisă securitate naţională asupra regiunii administrative speciale, care a restricţionat sever discursul politic.

Arestarea lui Wong urmează arestării recente a magnatului mass-media din Hong Kong - Jimmy Lai - a cărei companie, Next Digital, conduce una dintre cele mai mari publicaţii din Hong Kong, care a adoptat o linie fermă independentă, pro-democraţie.

Atât Wong, cât şi Lai, au promis să reziste presiunilor comuniste şi măsurilor luate în temeiul noii legi, cu ajutorul căreia regimul chinez speră să pună căluş vocilor critice din oraş. Legea prevede pedepse mari pentru delicte definite vag, precum secesiunea şi colaborarea cu forţe externe, pedeapsa maximă fiind închisoarea pe viaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe