Papa Francisc anulează o întâlnire cu Mike Pompeo. Pe agendă, apropierea dintre Vatican şi Partidul Comunist Chinez

Papa Francisc.
Papa Francisc. (Vincenzio Pinto/AFP/Getty Images)

Papa Francisc urma să se întâlnească cu cel mai înalt diplomat american pentru a discuta despre reînnoirea acordului Vatican-China, care asigură un cadru de numire a episcopilor catolici cu acordul Partidului Comunist Chinez.

Cu toate acestea, Papa Francisc a anunţat duminică că nu se va întâlni cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, care se află într-o vizită oficială săptămâna aceasta, de teamă că „ar putea influenţa campania electorală americană” şi pentru a „evita orice fel de manipulare”, a transmis publicaţia La Repubblica, citând biroul pontifului.

Citiţi şi Papa Francisc: "Iubesc China" - muşamalizează crimele Partidului în Hong Kong

Evoluţia survine după ce şeful diplomaţiei americane, care a propus crearea unei coaliţii între ţări pentru stăvilirea agresiunii Partidului Comunist Chinez la adresa democraţiilor, a criticat recent legăturile Vaticanului cu China.

Pompeo a susţinut că Vaticanul nu ar trebui să prelungească acordul - care este extrem de controversat pentru că trădează creştinii catolici care s-au aflat zeci de ani în clandestinitate şi au fost supuşi persecuţiilor religioase de către Partidul Comunist, care nu a recunoscut autoritatea Vaticanului.

Pompeo a ridicat problema persecuţiei religioase a musulmanilor din Xinjiang, acuzând regimul comunist chinez de suprimare etnică.

„Situaţia drepturilor omului din China s-a deteriorat grav sub conducerea autocrată a lui Xi Jinping, în special în ceea ce îi priveşte pe credincioşi”, a scris secretarul de stat într-un articol pentru revista First Things în această lună.

China comunistă, care persecută în mod tradiţional etnia uigură, susţine că lagărele de muncă forţată unde sunt internaţi milioane de etnici uiguri sunt de fapt "centre de recalificare profesională".

Acordul prin care Vaticanul alege clericii catolici în China cu binecuvântarea Partidului este secret chiar şi după doi ani de la semnarea sa, în 2018.