Ardei iuţi pentru iarnă
alte articole
Doriţi o ciorbă gustoasă servită cu ardei iuţi? Mai ales în timpul iernii, când ciorbele fierbinţi protejează împotriva răcelilor iar ardeiul iute vă ajută la stimularea metabolismului? Pentru a vă asigura că aveţi tot timpul la îndemână ardei iuţi, vă recomandăm această reţetă de conservare pentru zilele friguroase. Ardeii se ţin foarte bine peste iarnă şi rămân crocanţi. Cu cât combinaţi mai multe tipuri de ardei iute, cu atât produsul final devine mai aromat.
Cercetări recente au arătat că oamenii care consumă din belşug ardei iute, au şanse mai mici de a face atac de cord. Căldura resimţită în urma consumului de ardei iute este energie rezultată în urma arderii caloriilor. Se ştie că arderea caloriilor ajută la scăderea în greutate, ceea ce face ca ardeii iuţi să fie folosiţi în cure de slăbire.
Ingrediente:
5 kg ardei iuţi tăiaţi
600 ml oţet
1000 ml apă
400 g zahăr
3 linguri sare grunjoasă
câteva foi de dafin
o lingură de boabe de muştar (sau câteva rădăcini de hrean)
o lingură de boabe de piper
câteva frunze de ţelină
Mod de preparare:
Ardeii iuţi se spală bine. Ardeii mai mari se taie în felii de 2-3 cm, iar cei mici se lasă întregi. Se pun într-un vas adânc se lasă deoparte, până când se prepară soluţia de marinat. Pentru a evita contactul direct cu capsaicina din ardei ce poate intra uşor în piele şi iuţi mâinile, este recomandat să folosiţi mănuşi chirurgicale de protecţie când tăiaţi ardeii.
Pentru prepararea soluţiei de marinat, se pune apă la foc, într-o oală de 3-4 l. Când apa dă în clocot se adaugă oţetul, zahărul, sarea, piperul, boabele de muştar şi foile de dafin. Se lasă să dea un clocot, se ia de pe foc şi se toarnă peste ardeii tăiaţi.
Se lasă câteva minute să se răcorească puţin, după care ardeii se pun în borcane, iar peste ei, deasupra, se pune câte o frunză de ţelină. Dacă nu aţi pus boabe de muştar, puteţi pune deasupra câte două beţişoare de hrean.
Cu ajutorul unui polonic, turnaţi încet soluţia peste ardei. Borcanul se roteşte şi se agită puţin, pentru a împinge afară aerul din borcane. Borcanele se închid ermetic.
Se încinge cuptorul la 180oC. Borcanele se pun în cuptor, apoi se stinge focul. Se lasă în cuptor până a doua zi ca să se răcească încet. A doua zi se scot din cuptor şi se pun la locul lor, pe raft.