ARCA vs ROSA – conflict printre stele

Imagine artistică prezentând capturarea unui asteriod în spaţiu
Imagine artistică prezentând capturarea unui asteriod în spaţiu (Rick Sternbach / KISS)

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) spune că a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), din cauza lipsei de transparenţă şi a conflictelor de interese din ROSA, oficialii agenţiei respingând însă acuzaţiile ca nefondate. Potrivit unui comunicat remis luni, ARCA a introdus o acţiune penală la DNA împotriva ROSA, alături de alte trei acţiuni civile. "Obiectul acţiunii penale îl constituie lipsa de transparenţă menită să ascundă incompetenţa şi frauda în Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată STAR, precum şi conflictele de interese şi abuzurile în serviciu care au marcat aceasta competiţie" , se spune în comunicat.

ROSA este o agenţie guvernamentală, condusă în prezent de Piso Marius-Ioan, "care primeşte fonduri guvernamentale şi distribuie în mod clientelar, la diverse organizaţii din România afiliate domniei sale finanţări pentru proiecte spaţiale". " Desigur, niciun contribuabil român nu a auzit de vreo acţiune de succes desfăşurată de această agenţie guvernamentală, deşi fiecare dintre noi contribuie financiar la alimentarea anuală cu milioane de euro a conturilor ROSA", spune ARCA.

ARCA precizează că iniţiativa acţiunilor în justiţie vine după ce, participând la competiţia STAR în 2012, reprezentanţii asociaţiei "au fost martorii unui mod de operare în evaluarea proiectelor şi blocarea eventualelor contestaţii, pe care nu au de gând să-l lase să continue". "Noi, românii, am scos din buzunar 60 de milioane de lei pentru prima competiţie şi urmează să mai scoatem încă 324 de milioane până în 2017, pentru următoarele etape ale programului STAR. Din păcate, domnul Piso nu numai că manageriază programul sfidând legea, dar îl foloseşte şi pentru răzbunări personale. Fiind obsedat de distrugerea ARCA, acesta ne-a telefonat să ne invite la concursul de proiecte, cu scopul de a ne discredita prin respingerea, în mod aberant, a proiectelor noastre", se spune în comunicatul ARCA.

Asociaţia precizează că a cerut DNA să verifice "lipsa totală de transparenţă prin care Agenţia Spaţială Română repartizează proiecte de zeci de milioane de euro destinate cercetării spaţiale, fără a publica procedura de selecţie a evaluatorilor şi modul de alocare a proiectelor către aceştia, în vederea evaluării".

ARCA spune că a semnalat gravul conflict de interese în care se află conducătorul Agenţiei Spaţiale Române, care alocă fonduri către Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS), în condiţiile în care domnul Piso este şef de laborator şi membru în consiliul ştiinţific la ISS. "10 din cele 47 de proiecte propuse pentru finanţare aparţin ISS. Două dintre proiectele finanţate aparţin unor persoane aflate în directa subordine a lui Piso la ISS, aceleaşi care au fost finanţate şi pentru eşecul satelitului Goliat. Am semnalat lipsa competenţei tehnice la evaluarea proiectelor finanţate de ROSA din banii publici. Am semnalat că procedurile de selecţie şi modul de alocare a proiectelor către experţii evaluatori sau numele acestora nu sunt făcute publice de Agenţia Spaţială Română, deşi legea îi obligă la publicarea acestor informaţii", mai spune ARCA.

Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), a declarat presei că ARCA face "circ" după ce a pierdut o competiţie de proiecte, care au fost jurizate de experţi internaţionali. "Din 120 de proiecte, ei s-au clasat pe locul 110 - 115 şi de acolo a ieşit tot circul. Întotdeauna cel care pierde are probleme. Dar aici este vorba despre întregul sistem de cercetare din România, nu este nicio regulă deosebită, evaluările au fost făcute cu experţi străini şi în sistemul ăsta sunt multe entităţi implicate (...) ei (ARCA, n.r.), de fapt, nici nu prea există. Sunt un ONG care, de fapt, trăieşte din publicitate", a spus Marius-Ioan Piso.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură