Poftiţi să vedeţi racheta!

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a expus vineri, în parcarea din Piaţa Victoriei, racheta orbitală Haas 2C, destinată amplasării pe orbita terestră a unui satelit de peste o jumătate de tonă, în primăvara anului 2013, urmând ca aceasta să „staţioneze” în centrul Bucureştiului până duminică.

ARCA lucrează la dezvoltarea primului supersonic românesc şi vrea ca primul zbor să fie în 2013, cu decolare şi aterizare pe suprafaţa Mării Negre. Pentru transportul rachetei Haas II la altitudinea de lansare, ARCA dezvoltă avionul supersonic de transport IAR-111. Acesta va deveni primul avion supersonic românesc care va fi utilizat şi pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spaţial. Asociaţia a anunţat în martie că a finalizat lucrul la prima cameră de ardere şi ajutajul primului motor Executor pentru avionul supersonic IAR-111 Excelsior şi racheta orbitală Haas II.

ARCA speră ca până în 2015 să trimită un robot pe suprafaţa Lunii, ca parte a concursului Google Lunar X Prize la care participă 20 de organizaţii, printre care şi ARCA. Obiectivele finale ale asociaţiei sunt lansarea unui vehicul spaţial capabil să lanseze pe orbită sateliţi de peste 2,5 tone până în anul 2022 şi lansarea unui cosmonaut român în spaţiu până în anul 2025.

Haas 2C are o lungime de 18 metri, o greutate de 510 kg, goală, şi o greutate maximă la start de 16 tone. Forţa de tracţiune maximă a motorului este de 23 de tone, combustibilul folosit este oxigen lichid şi kerosen, iar consumul, de 85 kg pe secundă, potrivit lui Dumitru Popescu, preşedinte ARCA. Potrivit lui Popescu, în acest moment, prioritatea ARCA este lucrul la motorul Executor pentru racheta Haas 2C şi pentru avionul supersonic IAR-111. "În această lună, vom începe testele de motor în poligonul Forţelor Aeriene de la Capul Midia. În paralel cu aceste teste, se vor desfăşura testele pentru rezervor, iar în primăvara anului următor va avea loc lansarea rachetei Haas 2C, care va plasa pe orbită un satelit de peste o jumătate de tonă", a explicat Dumitru Popescu. El a mai spus că un alt pas mai mic, dar extrem de important, este testarea cu succes a motorului Executor, care echipează racheta. "Acest motor este de fapt inima întregului program spaţial, este un motor de înaltă performanţă. Va fi testat motorul în paralel cu rezervorul de oxigen lichid, pentru că testul pentru rezervorul de kerosen, a doua componentă cu care funcţionează motorul, s-a finalizat", a spus Popescu.

El a precizat că prezentarea rachetei Haas 2C în Piaţa Victoriei are ca scop popularizarea Programului Spaţial al României, o iniţiativă privată desfăşurată de ARCA. "Este o cursă dublă, atât tehnică, dar şi de strângere de fonduri", a spus Popescu, precizând că, până în prezent, ARCA a beneficiat doar de sprijinul unor mari companii private şi al sponsorilor, nefiind niciodată sprijinită de Agenţia Spaţială Română.

Pe de altă parte, într-un comunicat remis de ARCA, cu prilejul expunerii rachetei Haas 2C în Piaţa Victoriei, Peter Diamandis, preşedintele Google Lunar X Prize, spune că echipa ARCA a fost una dintre cele mai serioase înscrise în competiţia de 10 milioane de dolari Ansari X Prize.

Între programele ARCA se numără racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes pe 9 septembrie 2004, de pe ţărmul Mării Negre; sistemul Stabilo, care a executat două zboruri până în prezent; Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură