ARCA va efectua teste de zbor pentru nava de explorare ExoMars a Agenţiei Spaţiale Europene

(Carla Cioffi / NASA via Getty Images)

ARCA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au semnat un contract de 1,1 milioane dolari pentru programul ExoMars pe parcursul căruia ARCA va contribui la programul navei spaţiale ExoMars 2016, prin testarea paraşutelor, care-i vor permite aterizarea în siguranţă pe suprafaţa planetei Marte.

Decizia de colaborare a fost luată după o serie de întâlniri preliminare între ARCA şi ESA. La aceste întâlniri, Agenţia Spaţială Europeană a prezentat cerinţele programului, iar ARCA a răspuns acestor cerinţe după capabilitaţile şi expertiza tehnică.

ARCA va construi două baloane de mare altitudine şi două vehicule de test, cântărind o jumătate de tonă fiecare. Vehiculul, numit DTV sau Drop Test Vehicle, va fi lansat până la altitudinea de 30 km, deasupra Mării Negre. Vehiculul va cădea, până va atinge o viteză de 0.8 Mach. La această viteză transonică, DTV-ul va declanşa paraşutele, pentru a le testa în zbor, în condiţiile atmosferice simulate ale Planetei Marte. Datele de zbor vor fi transmise de la DTV la Centrul de Control şi Comandă a Zborului aparţinând ARCA.

"Explorarea spaţială este obiectivul ARCA pe termen lung şi implicarea în programul ExoMars este parte a viziunii noastre. Pentru programul ExoMars, ARCA va construi sistemele de zbor care vor permite testarea şi va efectua două zboruri pentru a testa paraşutele de recuperare”, a declarat Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.

Misiunea ExoMars va fi lansată în ianuarie 2016 cu o rachetă rusească Proton. Nava va fi formată dintr-o navă Orbiter şi un Lander (Modulul Demonstrator de intrare, coborâre şi aterizare - EDM). Călătoria spre Marte va dura în jur de 9 luni. Cu trei zile înainte de a ajunge pe Marte, EDM se va decupla de Orbiter şi va intra în atmosfera lui Marte. Acesta va frâna, folosind o paraşută şi va ateriza uşor pe solul marţian, folosind motoare rachetă. EDM va oferi Europei tehnologia de aterizare pe suprafaţa planetei Marte.

Secţiunea Orbiter a navei spaţiale ExoMars se va plasa pe o orbită eliptică în jurul lui Marte şi apoi va traversa atmosfera înaltă, pentru ca în final să se stabilească pe o orbită circulară de circa 400 km, de unde va realiza misiunea ştiinţifică.

ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic şi care desfăşoară Programul Spaţial al României (2012-2025).

Printre obiectivele Programului Spaţial al României se numără: dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestră joasă; dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior; câştigarea competiţiei de astronautică robotică de 30 milioane $, Google Lunar X Prize; dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură