Arad: SGA a oprit lucrările la pista de canotaj

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Arad, în calitate de subunitate a Administraţiei Naţionale "Apele Române" - Direcţia Apelor Mureş, a dispus sistarea imediată a lucrărilor la pista de canotaj, până la obţinerea avizului instituţiei, de teama unor posibile situaţii de urgenţă.
După cum se precizează într-un comunicat de presă semnat de Marian Melinte, director coordonator al SGA Arad, în urma controlului efectuat de specialiştii SGA Arad, s-au constatat nereguli pe malul drept al râului Mureş, la hectometrul 6.800, în aval de km 18 + 000 al digului de apărare Pecica - Vladimirescu.
Astfel s-a constat că în albia minoră se execută lucrări fără aviz de gospodărire a apelor, respectiv că s-a construit un dig transversal din pământ, care îngustează albia minoră a râului Mureş pe o lăţime de aproximativ 80 de metri, din cauza acestei îngustări, în cazul unor debite mărite (precipitaţii abundente, viituri din amonte), putându-se produce inundaţii, existând totodată pericol de surpare a malului stâng fiind afectate terenurile din perimetrul localităţii Zădăreni şi chiar al cartierului Alfa al municipiului Arad.
Potrivit comunicatului SGA Arad, reprezentantul constructorului, firma multinaţională JV FCC - PORR Tehnobau und Umwelt AG Viena, a susţinut că ar exista un acord verbal de principiu, în urma unei dezbateri ce a avut loc la sediul Primăriei Municipiului Arad, cu reprezentanţi ai Primăriei, Direcţiei Silvice Arad, Parcului Natural Lunca Mureşului şi SGA Arad, în prezent elaborându-se documentaţia în vederea obţinerii avizului de gospodărire a apelor.
"Noi nu ne opunem acestor lucrări, dar trebuie găsită o soluţie tehnică (avem şi propuneri şi soluţii alternative) în vederea protejării lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor în folosul cetăţenilor, nu a constructorilor sau a Primăriei Municipiului Arad, discuţia de principiu neavizând începerea lucrării. După o analiză tehnică minuţioasă, trebuia depusă o documentaţie pentru ca lucrarea să fie reglementată din punct de vedere al gospodăririi apelor şi abia după aceea se putea trece la faza de execuţie", a declarat Marian Melinte, directorul coordonator al SGA Arad.
"Conform art. 93, al. 1, din Legea Apelor 107/1996, cu completările şi modificările ulterioare, executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau fără notificarea unei astfel de lucrări (...), constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani sau cu amendă de la 40.000 lei la 70.000 lei", a mai adăugat directorul coordonator al SGA Arad.
Drept urmare, SGA Arad a impus măsura de sistare imediată a activităţii până la obţinerea avizului de gospodărire a apelor, documentaţia trebuind să trateze explicit modul cum se vor proteja lucrările existente, respectiv digul de apărare, malul stâng şi albia minoră a râului Mureş.
Măsura celor de la SGA Arad a luat pe nepregătite Primăria municipiului reşedinţă de judeţ, cea care a negociat construcţia pistei de canotaj cu firma care realizează centura Aradului în regim de autostradă, edilii susţinând că reprezentanţii SGA ar fi putut încerca să discute problema şi să o remedieze fără a pereclita investiţia, invitându-i pe aceştia să cureţe Mureşul şi să îl dragheze, pentru că au această obligaţie, nu să blocheze un proiect care se realizează în paralel cu autostrada.
Vestea sistării lucrărilor l-a iritat pe primarul Aradului, Gheorghe Falcă, cel care a negociat în numele Primăriei contractul cu austriecii, contract prin care municipalitatea dă constructorului pământ de umplutură pentru autostradă, iar acesta realizează pista de canotaj.
"După ce fostul prefect Gavril Popescu a blocat construcţia mai multor obiective foarte importante din municipiu, Marian Melinte (secretar al PSD Arad - n.r.), în noua sa funcţie de director coordonator la SGA Arad, funcţie obţinută pe criterii politice, opreşte lucrările la construcţia pistei de canotaj pe care constructorul austriac o realizează pe gratis. Dacă era în spiritul Aradului, ar fi trebuit să comunice cu noi, iar dacă erau nereguli să reuşim să le remediem, fără a-l împiedica pe constructor să lucreze", a declarat primarul Gheorghe Falcă (vicepreşedinte al PD-L - n.r.).
La finele lunii iulie, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a făcut cunoscut faptul că în cadrul unui colaborări între Primăria municipiului Arad şi Sucursala Bucureşti a firmei austiece PORR Tehnobau und Umwelt AG Viena, în zona Ceala - Cărămidărie a municipiului Arad, se va realiza o pistă de canotaj de categoria A, pământul escavat pentru realizarea pistei de canotaj fiind folosit la construcţia autostrăzii Arad - Timişoara.
Edilul-şef al Aradului a susţinut că aceasta va fi prima pistă artificială de canotaj din România, realizată conform cap. IV din Regulamentul concursurilor internaţionale de canotaj, firma austriacă urmând a realiza de asemenea şi alte lucrări de interes public.
Noua pistă de canotaj va avea o lungime de 2.200 metri şi o lăţime de 128 metri, la unul dintre capete urmând să fie amenajată o zonă pentru încălzire, dotările ulterioare ale pistei urmând să fie realizate de Federaţia de profil, care o va şi prelua în administrare
"În acest scop, Primăria va prelua în domeniul public al municipiului reşedinţă de judeţ şi admistrarea consiliului local, un teren de 93.679 metri pătraţi (fostul poligon de instrucţie al MApN - n.r.), pista de canotaj urmând să ocupe atât acest teren, cât şi o parte dintr-un teren aflat în proprietatea municipalităţii", mai preciza atunci primarul Gheorghe Falcă.