Arad: La Ineu, cea mai modernă staţie de epurare din judeţ

În oraşul Ineu a avut loc, miercuri, inaugurarea noii staţii de epurare a oraşului, prima din judeţul Arad construită prin finanţare de la Fondul de mediu, panglica inaugurală fiind tăiată de preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, împreună cu Nicolae Mehelean, primarul oraşului şi cu reprezentantul firmei portugheze EDIOC, cea care a realizat investiţia.
Valoarea investiţiei se ridică la 810.000 euro, finanţarea fiind asigurată de la Fondul de mediu - 60 %, iar restul de 40% de la Primăria oraşului Ineu.
"Este primul obiectiv de acest gen realizat în judeţul Arad pe bani asiguraţi de la Fondul de mediu. La nivel de judeţ mai sunt depuse alte câteva proiecte pentru a obţine finanţare de la Fondul de mediu, staţia de epurare de la Ineu fiind primul proiect acceptat şi chiar finalizat cu o asemenea finanţare", a declarat pentru AGERPRES, Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad.
Noua staţie de epurare a orasului Ineu este cea mai modernă din judetul Arad, ea fiind conformă cu normele europene în domeniu. Are o capacitate de 46,5 l( sec - treapta mecanică şi 34,5 l)sec - treapta biologică, deservind întregul oraş Ineu, în viitor preconizându-se racordarea la aceasta şi a sistemului de canalizare al comunei Şicula.
Tot miercuri, primarul Nicolae Mehelean a semnat cu reprezentantul firmei EDIOC, câştigătoare a licitaţiei publice organizate în acest sens, contractul pentru realizarea unui sistem durabil si eficient de canalizare, care să deservească o zonă întreagă a oraşului, compatibil tehnic si tehnologic cu reţeaua regională.
Noua investiţie vizează realizarea unui sistem de colectare şi transport a apelor uzate menajere, cu o lungime totală de 10,9 kilometri şi a unei staţii de pompare a apelor uzate menajere. Reţeaua, ce va fi realizată din ţeavă de polietilenă şi cămine din beton, va deservi un număr de cca. 1.500 de gospodării, respectiv peste 3.500 de persoane din zona de nord a oraşului Ineu, de această reţea urmând să beneficieze şi un număr de cca. 14 societăţi comerciale, prin finalizarea acestei investiţii canalizarea în oraşul Ineu urmând să fie rezolvată în proporţie de 60%.
Valoarea totală a proiectului este de 1,068 milioane euro, proiectul urmând să fie finanţat, în proporţie de 90 %, cu fonduri puse la dispoziţie de Uniune Europeană, prin Programul Phare şi de către Guvernul României, pentru restul de 10%, reprezentând co-finanţarea Primăriei oraşului Ineu, termenul de predare "la cheie" a noului sistem de canalizare fiind de 16 săptămâni.
"Introducerea canalizării înseamnă condiţii mai bune de viaţă pentru cei 3.500 de locuitori, care vor beneficia de această nouă investiţie. Este bine atât pentru aceşti locuitori, cât şi pentru oraş şi judeţ, pentru că demararea lucrărilor de introducere a canalizării înseamnă intrarea banilor europeni în economia judeţului", a declarat, cu ocazia semnării contractului, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.